Una Fira de Santa Llúcia de Manresa sense aglomeracions es ressent de l’èxode pel pont

Demà se celebrarà la tercera i darrera jornada de l'esdeveniment nadalenc

Avui, les parades amb articles nadalencs són les que han tingut més requesta

Gemma Camps

Gemma Camps

La Fira de Santa Llúcia a la plaça Major de Manresa ha celebrat, avui, la segona de les tres jornades que inclou enguany, una més del que és habitual. Ho ha fet amb ambient, però sense les aglomeracions d’altres edicions. L’èxode pel pont s'ha notat, també, a vials eminentment comercials com el de Guimerà. 

Després d’un matí força tranquil, la fira, que es va començar a celebrar l’any 2006 a la plaça Major, mentre que abans ho feia al primer tram del Passeig de Pere III, ha notat a la tarda una major afluència de gent. Al costat del tió gegant solidari de seguida s’hi ha fet una cua per participar-hi, mentre que, a les parades, hi havia botiguers més i menys animats. Els que semblaven més satisfets han estat els que venen articles cent per cent nadalencs, com El Racó de Nadal, de Vilanova del Camí, que és el primer any que participa a la fira. Venen pessebres, torrons, carquinyolis, decoració de Nadal... Leonor Garcia, deia que estaven cofois amb les vendes fetes des de divendres. Igualment contents estaven a la parada de la botiga del carrer Nou Dolç i Sec.  

A tocar, a la parada de MengemBages, que participa a la fira «des de sempre», Isa Ávarez, lamentava que les vendes no eren cap cosa. Valorava que el pont de la Puríssima no els havia fet cap bé i que tres dies de la fira potser és excessiu. 

A la parada de licors naturals de Jordi Clotet, Xarrup, procedent d’Avinyó, la dependenta també comentava que, pel que feia a les vendes, anava «fluixet» i que divendres encara hi va anar més.  

No hi ha faltat la parada que hi munta cada any la protectora d’animals Aixopluc, amb detalls nadalencs, ponsèties i rams de vesc i de grèvol, molt lligats a aquestes festes. Ni la de la Fundació del Convent de Santa Clara, amb les nines que confeccionen les voluntàries d’El Taller. Una de les més originals és la del fotògraf manresa Josep Comellas, Santíssim, amb unes caixes de llum on un metacrilat substitueix el vidre i fa un efecte 3D. Hi ha muntatges amb il·lustracions lligades al Nadal, però també es poden fer amb fotografies normals. 

Bona participació a la tómbola

Davant la casa consistorial hi ha la tómbola per ajudar La Marató de TV3, per on no ha parat de passar gent. Els capgrossos del Lluquet i el Rovelló també han voltat per la fira, on aquest diari no ha sabut trobar la parada on donen vi calent. 

Coques, torrons, bisuteria, olis, vins, formatges, tions, sabatilles, boles per decorar l’arbre de Nadal... 

En un carrer de Sobrerroca molt apagat, igual que el de Sant Miquel, també amb moltes persianes abaixades (vegeu la notícia sobre aquest tema publicada en aquest enllaç), una tanca barrava el pas als vehicles a l’alçada del passatge dels Amics (on comencen les fotomultes).

A la Plana de l’Om, les tres artesanes que, conjuntament amb Ampans, van obrir fa un parell de mesos un viver artesà al casal barroc casa Oller, han tret els seus articles a la placeta, on el públic ha anat de menys a més a mida que ha anat avançant la tarda. 

Demà és el tercer i darrer dia per poder visitar la fira, que tornarà el proper dia 13 de desembre, per Santa Llúcia. Ho farà a la Baixada de la Seu, amb la tradicional encesa de ciris al claustre de la basílica.

«Carilló» va atraure públic familiar

El primer dia de fira, divendres, va tenir un reclam a la tarda que va funcionar molt bé. L’espectacle de carrer Carilló, que va oferir quatre funcions de mitja hora cadascuna, va saber atraure i entretenir un públic molt familiar amb les evolucions dels seus tres personatges, que van sortir d’un rellotge gegant. 

Avui, ha repetit el taller de pintar cares i el grup de percussió Batrakes ha arrossegat gent a la fira. També hi ha hagut taller de consum conscient, exhibició de hip-hop de l’escola de dansa Julieta Soler i xocolata de comerç just. Demà, a 2/4 de 12, hi ha taller de postals i decoracions de Nadal; a 2/1 d’1 del migdia, ballada del Grup de Dansa Cor de Catalunya, i a 2/4 de 7 de la tarda, l’espectacle infantil «Al teu cau quin cacau hi cau?».

Així han viscut els més petits de la casa el ‘Carilló’ de la Fira de Santa Llúcia de Manresa

Oscar Bayona

PROGRAMACIÓ DE LA FIRA

DIUMENGE 10 DE DESEMBRE (Plaça Major)

Durant tot el dia

TÓMBOLA SOLIDÀRIA DE LA MARATÓ DE TV3

10.30 a 12.30 h

TIÓ GEGANT SOLIDARI

Preu: 1€ (estand de Manresa La Marató)

11.30 a 13.30 h

TALLER DE POSTALS I DECORACIONS DE NADAL

A càrrec de la Fundació La Xarranca

12.30 h

BALLADA

A càrrec del Grup de Dansa Cor de Catalunya

16.30 a 18.30 h

TIÓ GEGANT SOLIDARI

Preu: 1 € (estand de Manresa X La Marató)

18.30 h

‘AL TEU CAU QUIN CACAU HI CAU?'

Espectacle infantil de Comerç Just

A càrrec de la companyia Cesc Serrat & Lluís Pinyot

DIMARTS 13 DE DESEMBRE (Baixada de la Seu)

Durant tot el dia

(Claustre de Santa Maria de la Seu)

TRADICIONAL OFRENA DE CIRIS

10 a 20.30 h

MERCAT DE PARADES NADALENQUES

11 h

(Santa Maria de la Seu)

MISSA DE SANTA LLÚCIA

18.30 h

CANTADA DE NADALES

A càrrec de l’Orfeó Manresà

La fira l'organitzen: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa i Amics de la Fira de Santa Llúcia, amb la col·laboració de Parròquia de la Seu, CAE Manresa, Carlins, Carrefour Manresa, Consum, Dolç i Sec, Manresa X La Marató, Marató de TV3, Grup de Dansa Cor de Catalunya, Escola de dansa Julieta Soler, Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major i carrer Sant Miquel, Batrakes, Manresa Justícia Global, Joguiba i Orfeó Manresà.

Subscriu-te per seguir llegint