L’escena dels romans guanya protagonisme al Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa

La 37a edició del muntatge al camí de Joncadella i la zona de pagès del Poal tindrà lloc el dia de Sant Esteve a la tarda-vespre

Figurants de l’escena romana i membres de l’equip que organitza el muntatge, ahir a a tarda  | OSCAR BAYONA

Figurants de l’escena romana i membres de l’equip que organitza el muntatge, ahir a a tarda | OSCAR BAYONA / Gemma Camps. Manresa

Gemma Camps

Gemma Camps

El Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa intenta innovar cada any. Ja fa 37 edicions que se celebra. Primer, als baixos de la parròquia de la Mare de Déu de l’Esperança, a la barriada Mion-Puigberenguer-Poal, i, des de fa 15 anys, al camí de Joncadella i la zona de pagès del Poal. Enguany, l’escena dels romans guanyarà protagonisme, amb l’adquisició de nou vestuari i amb més figurants per donar-li vida.

La nova escena s’ubicarà en tres feixes a l’era de la torre modernista que va projectar l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa, coneguda com la torre de l’Oms, si bé els veïns de la zona l’han anomenat tradicionalment torre de l’Om, nom que figura en el cartell indicador per arribar-hi. Queda a mig recorregut del pessebre i és on es donarà l’avituallament als assistents, rellevant l’avinguda Universitària, perquè és un espai més ample.

El pessebre vivent, que coordina Àngels Serentill, té més de 200 figurants amb edats que van dels 4 als 79 anys. L’única escenificació es fa el 26 de desembre, per Sant Esteve, amb passis continus de les 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. En aquesta edició, el circuit amb inici a l’aqüeducte del Pont Llarg, al camí de Joncadella (final de l’avinguda Universitària) serà més allargassat. A banda de l’escena amb el palau d’Herodes, el temple i les tropes romanes, la de l’Anunciació també s’ha renovat.

Amb les entrades anticipades no es fa cua

Josep Blancafort, un dels figurants i membre de la brigada de muntatge, explica que, per donar la màxima credibilitat a l’escena romana, es van documentar, com fan sempre, i van descobrir, per exemple, que les dones d’aquella època vestien amb colors molt vius i que van agafar molt l’estètica de les gregues, tant pel que fa a la roba com al maquillatge.

Les entrades ja es poden comprar anticipades al web de l'Associació de Pessebres Vivents de Catalunya i també es podran adquirir a l’inici del recorregut. Funcionaran amb un codi de barres i codi QR per millorar el control de l’aforament i evitar la picaresca. Si és anticipada es podrà accedir al pessebre directament, sense fer cues. Cal portar-la impresa, atès que són nominals.

El pessebre, que organitza la Comissió del Pessebre Vivent i Caramelles del Pont Llarg de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Esperança, recrea la vida dels hebreus fa 2000 anys tenint cura de detalls com la fruita que menjaven.

Com cada any, es manté el concurs de recerca del caganer per als menuts i el de fotografia a Instagram per a totes les edats. Una de les atraccions més celebrades pels infants és la presència del Patge Reial, representant dels Reis de l’Orient que visiten el pessebre, i que, com cada any, recollirà les cartes de tots els infants que la hi vulguin portar

Les dades bàsiques

  • Nom: Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa
  • Situació: Camí de Joncadella. Zona de pagès del Poal
  • Inici: Aqüeducte del Pont Llarg, al Camí de Joncadella, al final de l’avinguda Universitària
  • Celebració: 26 de desembre (Sant Esteve)
  • Horari: de les 18:00 a les 20:30 h
  • Preu: per accedir, es demana una col·laboració de 5 euros, a partir dels 10 anys, i de 3 euros, a partir dels 6
  • Organització: Comissió del Pessebre Vivent i Caramelles del Pont Llarg de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Esperança