La cavalcada nova de Manresa regala pluja i un seguici petit però cuidat

El nou recorregut ha estat acompanyat de gent en tot moment

Ha arrencat al Pont Vell i ha acabat a la plaça Major amb un castell de focs

Gemma Camps

Gemma Camps

El primer regal que han deixat, aquesta tarda i vespre, els Reis d’Orient a Manresa ha estat la pluja que ha caigut des de pràcticament el principi de la cavalcada i que continuava quan ha acabat. La cavalcada del canvi ha estat més petita que en edicions anteriors, però més cuidada pel que fa als detalls, la música, les set carrosses que l'han integrat, la seva distribució. El muntatge en general. La direcció artística contractada i l'increment de pressupost s'han notat.

Ha començat quan passaven pocs minuts de 2/4 de 7 de la tarda al Pont Vell, després de l’arribada dels tres reis pel viaducte medieval, a qui han anunciat tres focus des de darrere la Guia. Al pont els ha esperat el Patge Assuan, que ha arribat amb el Jaguar que el va portar dimarts a Manresa per recollir les cartes dels infants; en total, en tres dies, n’hi han portat 885, i un xumet. Tot plegat, ha acabat a les 8 del vespre i vint minuts a la plaça Major amb un castell de focs des de la teulada de l'edifici de l’ajuntament.

Quan faltaven vint minuts per a les 6 de la tarda ja hi havia gent al Pont Vell i, quan han arribat els reis, hi havia unes 400 persones. Encara no plovia, però, just quan ha arrencat el seguici, també ho ha fet la pluja, que s'ha anat intensificant i que no ha afluixat fins que ha arribat al primer tram del Passeig. Als reis els han anat bé els paraigües que els ha regalat la UBIC de Manresa. Malgrat l'aigua, el nou recorregut s'ha omplert de gent. 

La cavalcada de Reis de Manresa, en menys de dos minuts

Redacció

Un pla B que s'ha descartat

Abans de fer cap a la Bonavista des de la carretera del Pont de Vilomara, procedent de l’avinguda de Bertrand i Serra, la via de Sant Ignasi, que ha estat el tram amb menys públic i més pluja, i el carrer de Sant Marc (també hi havia gent a la passarel·la), l’organització s'ha plantejat fer passar la comitiva per la carretera de Vic en lloc del Passeig per fer-ne més via, però els han avisat que al Passeig hi havia molta gent esperant i s'ha decidit mantenir el recorregut inicial. Certament, al Passeig ha estat on els ha esperat més gent. Al voltant de Crist Rei, amb les escales a petar, hi havia tanques a banda i banda que han impedit acumulacions. També s'ha notat, pel que fa a les empentes i acumulacions d'altres anys, que només llancés caramels una carrossa, la darrera, que en algun moment ha quedat una mica despenjada de la resta de la comitiva. Mentre que al principi el seguici ha avançat més a poc a poc, s'ha anat animant i, a l’altura de la plaça Espanya, entre la capçalera i la cua només han passat deu minuts.

La pluja, protagonista de la cavalcada de Reis de Manresa

Davant de tot hi anaven dos patges a cavall, amb un escombriaire encarregat d’anar recollint els regalets que deixaven els cavalls a terra. Els seguien el Jaguar amb tres patges que duien tres boles lluminoses que representaven l’or, l’encens i la mirra; la carrossa de l’estel, la del Patge Assuan, els tres reis, Melcior (el sol), Gaspar (l’estrella) i Baltasar (la lluna); la carbonera i la dels caramels. Entremig, torxers, músics de la Cobla Ciutat de Manresa, banderers, els Tabalers de Xàldiga... Cada carrossa duia la seva música i acompanyament personalitzat. Les dels reis, que, com la resta, es veien noves de trinca, duien un sol, una estrella i una lluna i, al costat, en la del rei ros, una figura que recordava l’escut de Manresa, i en les del rei blanc i del rei negre, una que semblava la rosassa de la Seu. 

A l’alçada de la plaça dels Infants, els dos patges a cavall han marxat, i, a la plaça Major, ho han fet la majoria dels participants, vehicles i carrosses, que han sortit per la Baixada del Pòpul, on ha quedat mig encallada la carrossa del rei ros

A l’escenari instal·lat a la plaça, amb molta gent seguint-ho, l’alcalde Marc Aloy ha donat la clau de la ciutat als reis i els ha agraït que el seu primer regal hagi estat la pluja. Tot seguit, els tres reis s'han adreçat en català als infants, amb algun problema de micro per fer-se escoltar. Han posat en valor el treball en equip i la importància de compartir i d’estimar. «La màgia més gran no la porten els nostres regals, la porteu vosaltres dins vostre». El castell de focs ha posat punt final a «la nit dels astres». Els tocava treballar.

EL RECORREGUT DE LA CAVALCADA DE MANRESA

EL RECORREGUT DE LA CAVALCADA DE MANRESA / Equip d'Infografia