Nou retard en l'inici de les obres que han de transformar la Fàbrica Nova

De finals del 2023, es va passar a inicis del 2024 i ara no es preveuen moviments seriosos fins la segona meitat de l’any

Un cop aprovat el projecte de consolidació i rehabilitació de l'edifici, s'ha d'aprovar el concurs per adjudicar les obres

Un cop aprovat el projecte de consolidació i rehabilitació de l'edifici, s'ha d'aprovar el concurs per adjudicar les obres / ARXIU/ALEX GUERRERO

Jordi Morros

Jordi Morros

El procés de contractació de l’empresa que farà les obres de consolidació i rehabilitació de la nau de la Fàbrica Nova es compta fer a l’estiu vinent. Això vol dir que no entraran màquines al vell recinte tèxtil fins ben entrada la segona meitat d’aquest any per reconvertir-lo en el nou campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa, i en un pol de coneixement.

Aquesta és l’última previsió d’un procés sobre el qual s’han anat donant diverses dates. Es va parlar de finals del 2023, posteriorment de principis del 2024, i més cap aquí per Setmana Santa. Cap ha estat l’encertada.

Aquest 2023 s’han fet tots els passos que han de permetre començar les obres, passos que han de continuar aquest 2024 amb l’adjudicació definitiva dels treballs. Segons fonts de l’Ajuntament, en aquests moments s’està preparant la licitació del projecte. Es preveu que el mes vinent s’aprovi l’expedient de contractació i s’obri el termini per presentar ofertes.

Als diaris oficials europeus

Per l’import de l’obra, 9,9 milions d’euros, caldrà fer el que s’anomena un procés harmonitzat. Això vol dir que el concurs s’ha de publicitar a diaris oficials europeus perquè hi poden optar empreses de la Unió Europea. És una norma general per contractes d’obres, concessions d’obres i concessió de serveis per valor de més de 5,5 milions d’euros com seria aquest cas.

Això farà que el procés de contractació s’allargui uns sis mesos, per la qual cosa es compta fer l’adjudicació cap a finals de l’estiu. Si es compleixen tots els terminis previstos sense entrebancs, seria cap a l’agost.

A partir d’aquí, quan s’hagi resolt el procediment, s’haurà de sotmetre a la pertinent informació pública. Un cop s’hagi complert el termini, i si no hi ha al·legacions, només caldrà estar pendent dels preparatius de l’empresa que s’hagi endut finalment la contractació per executar el projecte per veure, efectivament, els primers moviments seriosos d’obres en els darrers 30 anys a la Fàbrica Nova.

Els terminis

Fins ara els terminis que s’havien donat de forma estimativa no s’han acomplert. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va confiar poder veure l’inici d’obres a finals del 2023 quan es va adjudicar el concurs per redactar el projecte de rehabilitació a Julià Arquitectes Associats el febrer passat. Aviat farà un any.

Posteriorment, a l’acte de celebració dels 80 anys de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa que es va celebrar el juliol passat, va anunciar que el gener podrien entrar les màquines al complex per començar les obres. Al mateix acte el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va anunciar que el govern «jugarà a fons» amb el projecte. No se n’ha sabut res més públicament.

Un projecte complex

El mateix estiu, en una entrevista a Regió7, Aloy va precisar que afrontar un projecte com el de la Fàbrica Nova, que «fa 30 anys que estem esperant que hi passi alguna cosa, són costosos». No tan sols econòmicament -en un primer moment es va parlar de 41 milions en una primera fase- sinó també des del punt de vista administratiu. 

Projecte i diners

L’aprovació del projecte de consolidació i rehabilitació de la històrica nau industrial, i aconseguir 10 milions d’euros que l’estat ha aportat al projecte, han sigut els passos imprescindibles que s’han dut a terme l’any 2023 perquè es puguin veure obres aquest 2024. El projecte per rehabilitar l’edifici es va adjudicar el febrer passat a Julià Arquitectes Associats després d’un concurs públic. L’estudi per arreglar façanes i cobertes, consolidar l’estructura i completa la part que es va enderrocar el 2018, es va aprovar al ple del passat octubre. A partir d’aquí s’ha pogut iniciar el procediment per obrir el concurs per adjudicar les obres. Hi ha disponibles els 10 milions de l’estat, 5,8 dels quals s’han fet servir per pagar la nau, i l’Ajuntament n’ha assignat 3,7 més als pressupostos d’aquest any.