Els francesos consoliden una quota de dos terços a Fisoteràpia de la FUB-UManresa

Durant dos anys seguits han representat el 69% del total d’estudiants que cursen el grau a la Fundació Universitària del Bages

Estudiants de Fisioteràpia d'UManresa

Estudiants de Fisioteràpia d'UManresa / UMANRESA

Jordi Morros

Jordi Morros

L’hegemonia dels estudiants francesos de Fisioteràpia de la FUB-UManresa es consolida. Els dos darrers cursos han representat el 69% del total d’alumnes que cursen el grau.

Aquest 2023-2024, de les 766 places, 525 les ocupen francesos. Al conjunt d’UManresa, un 27 % dels alumnes són estrangers. Els francesos representen el 95 % dels estudiants internacionals del campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) aquest curs. La resta són d’Andorra, Itàlia, Bèlgica, Irlanda o Suïssa, i un de Nova Caledònia. N’hi ha és que no pas del Bages, que suposen el 21%.

El percentatge d’estudiants de fora de l’estat ha anat baixant gradualment els últims quatre anys, tot i que en números globals la universitat manresana té més alumnes perquè han anat ampliant places als cursos de grau. El punt d’inflexió va ser la pandèmia. Dels 640 alumnes internacionals que hi havia el curs 2019-2020, el màxim que ha tingut mai i que representava el 36 % del total, es va passar als 559 el 2020-2021, un 30 %. El 2021-2022 van ser també un 30 %, i el 2022-2023, un 28%. Eren 563. Aquest 2023-2024 són l’indicat 27%, el que suposa un total de 566.

Accés limitat

Segons la degana de la facultat de Ciències de la Salut, Mireia Torralba, «la variació interanual del percentatge d’estudiants internacionals és mínima i té a veure amb la nota d’accés. Les places de Fisioteràpia, que són les que majoritàriament sol·liciten els estudiants internacionals, s’omplen totes».

Explica que fet que les ocupin estudiants internacionals o no «depèn sobretot de la nota de tall dels alumnes que es preinscriuen. Hi ha molts estudiants francesos que voldrien venir al nostre campus i en queden fora. No és que baixi la demanda, és que l’accés és limitat».

UManresa va començar el curs amb més de 2.300 alumnes matriculats als estudis oficials. D’aquests, 2.099 cursen un grau. Un 63%, poc més de 1.300, són de Catalunya; un 10%, 215, són de la resta de l’estat; i el 27%, 566, estudiants de fora.

Pel que fa a l’alumnat internacional els francesos acaparen pràcticament Fisioteràpia. De les 767 places que té el grau, 525 són alumnes de França. Representen el 69 % dels estudiants de grau d’aquesta especialitat. 224 són de Catalunya, 15 de la resta de l’estat, i entre tots ells hi ha un italià, un andorrà i una estudiant de Nova Caledònia.

Podologia són els altres estudis amb major presència d’estudiants de fora. Dels 172 alumnes que fan el grau, 26 són estrangers. En aquest cas predominen els italians. Són 14. Després de la pandèmia es van perdre els estudiants italians que triaven Manresa per fer el quart curs de Podologia. Ara s’han recuperat.

En canvi, no hi ha alumnes internacionals als estudis de Ciències Socials. En aquest cas els estudiants provenen sobretot de l’entorn més pròxim. Un 61% són del Bages i el Moianès; un 13% de l’Anoia i un 10 % del Berguedà.

Universitat sense fronteres

Segons Torralba, obrir l’oferta formativa a mercats internacionals «permet fer viables alguns estudis que tenen una demanda limitada en l’entorn local o nacional». També «ens obliga a ser molt exigents en relació a la qualitat que oferim perquè no només juguem amb l’avantatge competitiu de la proximitat sinó que també ens hem de fer atractius a estudiants de la resta del país, de l’estat, d’Europea i fins i tot d’altres continents».

Assegura, així mateix, que la posada en marxa de diferents plans en modalitat semipresencial com Podologia i Logopèdia, i també en línia, accelera aquest procés d’internacionalització. Afirma que UManresa «avança en línia amb la majoria d’universitats d’arreu, que han entès que el coneixement es genera, es comparteix i es difon en un context global, on cada vegada les fronteres tenen menys sentit».

Més de 2.300 estudiants de títols oficials

El nombre d’alumnes al campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) no ha parat de créixer els últims anys. Aquest curs compta amb més de 2.300 estudiants que cursen alguns dels estudis oficials que ofereix, ja sigui un grau universitari, un màster o un cicle de formació de grau superior. A això caldria sumar-hi altres activitats acadèmiques que desenvolupa com la formació d’adults o cursos especialitzats de simulació.

D’alumnes de graus n’hi ha 2.099, un 4 % més que no pas el curs anterior, quan la FUB-UManresa, va superar per primer cop la barrera dels 2.000 estudiants. La majoria, 1.860, estudien a la facultat de Ciències de la Salut, on Infermeria i Fisioteràpia han omplert totes les places que oferien amb notes de tall de 8,000 i 6,863 respectivament. La resta fan graus de Ciències Socials. Pel que fa a alumnes de nou accés que aquest curs han començat a la universitat a Manresa, n’hi ha 559. D’aquests, un 70 % van triar el campus de Manresa com a primera opció, un percentatge que puja al 90 % en el cas dels estudis de Ciències Socials, que són Administració i Direcció dEmpreses (ADE), Educació Infantil i el nou grau que s’ha posat en marxa aquest any, el de Gestió de la Societat Digital.

Al conjunt de la UVic-UCC, aquest curs 2023-2024 s’ha arribat per primera vegada als 12.700 estudiants de titulacions oficials, el que representa un 10% més que no pas el curs anterior.