La vespa asiàtica s’instal·la a Manresa

Malgrat l’alarma inicial l’insecte coexisteix sense gaires problemes

L’Ajuntament ha rebut 4 avisos els darrers 3 anys

Aquesta espècie invasora ja està establerta al territori

Aquesta espècie invasora ja està establerta al territori / Arxiu/Efe

Francesc Galindo

Francesc Galindo

La vespa asiàtica també s’ha establert a Manresa. Al llarg dels darrers tres anys, l’Ajuntament ha rebut quatre avisos per la presència de l’espècie invasora.

El darrer el va donar un ciutadà que va reconèixer el característic vesper en un arbre del jardí de la part posterior del convent de Santa Clara. Va avisar als afectats i a l’Ajuntament on el van informar que en tractar-se d’un pati privat havia de ser el propietari qui s’encarregués de fer-ho retirar.

El característis vesper

El característis vesper / OSCAR BAYONA

A banda d’aquest, l’Ajuntament afirma que va rebre durant el 2021 un avís de presència de vespa asiàtica i el 2022, tres avisos. La Vespa velutina afecta negativament la producció apícola, ja que depreda les abelles que integren les arnes i pot reduir o aturar temporalment l’activitat recol·lectora de les colònies.

Picades igual de perilloses

Les picades poden resultar doloroses, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareixen després d’uns quants dies.

Cal rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i, si es pot, aplicar gel o aigua freda.

Depreda invertebrats autòctons i genera percepció d’inseguretat pública davant la presència propera de vespers. La vespa asiàtica presenta un aspecte més fosc en comparació amb les vespes autòctones. La subespècie nigrithorax, que és la que ha arribat a Europa, presenta el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany rivetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és de color groc-taronja pràcticament en la seva totalitat. El cap és negre, la cara groc-taronja i l’extrem de les potes de color groc.

 La quantitat de nius d’aquesta vespa va pujant any rere any i ja arriba a bona part del territori català

La vespa asiàtica prolifera a Catalunya

La vespa asiàtica prolifera a Catalunya / OSCAR BAYONA

La Vespa velutina no és especialment agressiva amb les persones, només si es molesta el vesper, però sí que cal controlar la seva proliferació donat l’impacte negatiu en la biodiversitat.

Cal evitar, sobretot, capturar o molestar les vespes, davant del risc de picada, i mantenir-se a una distància prudencial. 

Les obreres que exploren el territori o s’alimenten del nèctar de plantes, no acostumen a picar ni tan sols si se les espanta, i per tant, no difereixen massa de les vespes a les quals estem acostumats.

Sí que cal recomanar a persones al·lèrgiques a picades de vespes comuns, abelles de la mel o borinots que incrementin les precaucions en cas de trobar un vesper.

Subscriu-te per seguir llegint