Alliberades sis dones obligades a prostituir-se durant les 24 hores en pisos prostíbuls de Manresa i Mollet

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut deu membres de la banda, liderada per un home i una dona

Detinguts deu membres d'una banda dedicada a l’explotació sexual de dones que operava a Manresa

Policia Nacional / Twitter

Redacció / Germán González

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut deu suposats membres d’una banda organitzada que explotava dones sexualment en dos pisos prostíbuls de Manresa i Mollet del Vallès. Els cossos policials, en el marc de l'operació Joya-Aguyje, han alliberat un total de sis víctimes. Les captaven en països de Sud-amèrica, principalment a Paraguai, aprofitant-se de la seva situació de vulnerabilitat, ja que els oferien que tindrien millors condicions de vida a Espanya amb un treball segur. Així enganyaven dones que quan arribaven als pisos de la capital del Bages i de Mollet del Vallès eren obligades a prostituir-se durant les 24 hores.

Obligades a suportar pallisses

La majoria de víctimes eren enganyades als seus països d'origen, encara que unes altres les captaven a Espanya prometent-los un treball i millors condicions de vida. L'organització criminal els pagava el viatge i les portava als dos prostíbuls que tenien.

Una vegada allà, els retiraven els seus telèfons mòbils i passaports. Posteriorment, informaven a les víctimes que havien contret un deute econòmic amb l'organització havent de ser satisfeta amb l'execució de serveis sexuals. Per això havien d'estar disponibles 24 hores al dia sense descans, encara que estiguessin indisposades, per a mantenir relacions sexuals sense protecció, patir violència física si el client el requeria i fins i tot, ser gravades. Les víctimes no disposaven de llibertat de moviment, mantenint la xarxa criminal un control ferri sobre les mateixes, segons els investigadors.

Les dones eren confinades en els dos pisos prostíbuls on estaven amuntegades, sense privacitat i en condicions infrahumanes i insalubres. A més, en un dels pisos eren controlades amb càmeres de videovigilància. En tots dos immobles es traficava amb substàncies estupefaents obligant les víctimes a incentivar els clients a comprar cocaïna i a consumir-la elles mateixes de manera forçada si el servei així ho demandava.

Els cossos policials han facilita un vídeo en què es pot veure l’entrada d’un operatiu conjunt dels agents, juntament amb gossos d’escorcoll, en dos dels pisos registrats.

Un agent de viatges

Segons els investigadors, la banda tenia una estructura piramidal i estava liderada per un home i una dona. La resta de nivells de l'organització obeïen les instruccions de la direcció. Un dels membres era l'encarregat de captar a les víctimes, el qual aprofitava els seus coneixements com a agent de viatges per a introduir-les inadvertidament en territori nacional.

La operació va començar el 19 de desembre quan la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van detenir a Manresa, Mollet del Vallès i en aquella ocasió també a Gavà vuit suposats membres de la banda. Llavors, els agents van escorcollar sis domicilis, on es van requisar més de 13.000 euros en efectiu, 18 telèfons mòbils, un ordinador, 300 grams de cocaïna, una premsa hidràulica emprada en l'elaboració de substància estupefaent i nombrosa documentació relacionada amb l'explotació de les víctimes. S'han bloquejat 11 comptes bancaris, tres vehicles i un immoble.

Els cossos policials han facilita un vídeo en què es pot veure l’entrada d’un operatiu conjunt dels agents, juntament amb gossos d’escorcoll, en dos dels pisos registrats.

Els agents van clausurar els pisos utilitzats com a prostíbuls on eren explotades les víctimes que van quedar baix tutela de l'ONG “FUNDACIÓ APIC-*ACAM”. La recerca ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció 3 de Manresa i duta a terme per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Bizkaia i la Unitat Central de Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals de la Policia Nacional de Barcelona.

Els 10 detinguts estan acusats dels presumptes delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, contra els drets dels ciutadans estrangers, relatius a la prostitució, contra la salut pública, contra la integritat moral i organització criminal.