Els independentistes en el judici pel cas de l'estelada: "Van venir per sabotejar l'acte i ens van clavar cops de puny"

Els quatre acusats per l'agressió han declarat que quan van arribar a la plaça per retirar la bandera i canviar-la per l'espanyola els activistes se'ls van tirar a sobre

Agents de la Policia Local i els Mossos asseguren que els quatre acusats pertanyien a grups ultra i que les recriminacions eren mútues entre els dos grups

Laura Serrat

Laura Serrat

"El seu objectiu era sabotejar l'acte que vam organitzar per tornar a penjar l'estelada i ens van agredir amb cops de puny", ha relatat un dels independentistes citats a declarar en la primera sessió del judici per la baralla del 30 de juliol del 2018, a la plaça Onze de Setembre de Manresa, quan un grup d'independentistes es va reunir per penjar una estelada i es van veure sorpresos per quatre persones que la volien arrencar. "Nosaltres només volíem penjar la bandera espanyola, però, de sobte, va aparèixer un grup de gent amb la cara encaputxada i amb cascs que se'ns van tirar a sobre", ha declarat un dels quatre acusats durant la vista que s'ha celebrat al jutjat penal número 1 de Manresa.

Els dos grups que aquell dia van coincidir a la plaça Onze de Setembre han presentat una versió totalment oposada dels fets i s'han acusat mútuament de delictes de lesions lleus i d'un delicte d'odi, mentre que la fiscalia acusa els quatre presumptes agressors i a sis dels independentistes d'un delicte de lesions lleus. Per als deu acusats, el fiscal els demana una pena de 3 mesos de multa (a raó de 12 euros diaris) per cada un dels delictes lleus de lesions que els imputa: tres delictes atribuïts als independentistes, i set delictes en el cas dels ultres. Així mateix, el fiscal demana diverses indemnitzacions a pagar a cada una de les víctimes, que van dels 70 euros a 945 euros a un noi que va haver de ser operat del genoll.

"Vam rebre insults, amenaces i cops de puny"

Els onze independentistes que han declarat davant de la magistrada han explicat que van acudir a la plaça Onze de Setembre de Manresa per participar en una convocatòria pública que s'havia fet a través de les xarxes socials per tornar a penjar l'estelada que un grup de persones d'extrema dreta havien despenjat uns dies abans. Un dels que ha declarat ha explicat que, mentre estaven penjant l'estelada, va aparèixer "un cotxe de color gris que va començar a donar voltes per la plaça". Ha detallat que un dels ocupants del vehicle va treure el cap per la finestra i els va amenaçar "amb crits i insults titllant-nos de feixistes i nazis". Aleshores van trucar a la Policia Local que va aparèixer al cap de poca estona i va fer marxar el vehicle.

Quan es va acabar l'acte per penjar l'estelada, alguns dels participants es van quedar a la plaça i, segons el seu relat, va ser aleshores quan van tornar a aparèixer els ocupants del vehicle a peu amb una escala de ferro i una bandera espanyola disposats a penjar-la a la plaça. "Els vam convidar a marxar, però venien amb una actitud violenta, tot va ser molt ràpid", ha assegurat una de les activistes que es trobava a la plaça. "Els agressors ens va començar a clavar cops de puny i a colpejar-nos amb l'escala", ha declarat un altre independentista. En el seu cas, ha explicat que va rebre un "fort cop al genoll" que va acabar amb una intervenció quirúrgica per menisc trencat i que encara arrossega seqüeles per la lesió. "Ja no puc sortir a córrer o escalar ni practicar cap esport d'impacte", ha lamentat durant la seva intervenció.

"Ens van atacar i ens vam haver de defensar"

Per la seva part, els quatre acusats han recordat que aquell dia van quedar per anar a retirar l'estelada de la plaça Onze de Setembre i substituir-la per la bandera espanyola. Aleshores han dit que, quan es van acostar a la plaça, "van aparèixer un grup de persones amb la cara tapada amb cascos i encaputxats que se'ns van tirar a sobre de forma violenta". "Nosaltres només volíem penjar la bandera espanyola, no hi havia cap intenció de fer mal a ningú, només ens vam defensar", ha declarat un dels acusats, que no ha sabut identificar les persones que el van agredir "perquè anaven amb la cara tapada".

Preguntats pel seu advocat i pel fiscal, han assegurat que el que pretenien amb el gest de substituir l'estelada per la bandera espanyola era "defensar el dret dels catalans a sentir-nos espanyols" i han negat el fet d'haver actuat "amb odi o animadversió" contra l'altre grup per les diferències ideològiques.

Mossos i Policia Local diuen que "les recriminacions eren mútues"

Durant la primera sessió del judici també han declarat alguns dels agents de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra que van intervenir el dia dels fets. Durant les seves declaracions no han pogut corroborar qui va començar l'agressió, ja que van acudir a la plaça una vegada ja s'havia tingut lloc la baralla, però han explicat que van escoltar "recriminacions mútues" per part dels dos grups. En un dels casos, un agent també ha afegit que un dels quatre acusats portava una samarreta relacionada amb simbologia neonazi i ha vinculat els presumptes agressors amb altres intervencions violentes a la zona per qüestions d'ideologia.

Concentració de suport davant dels Jutjats de Manresa

Abans del judici, Bages pels Drets Civils va convocar una concentració de suport davant dels Jutjats de Manresa per acompanyar els independentistes citats a declarar en la vista. La plataforma considera que els activistes van ser víctimes d'una "agressió feixista i de l'ús de la violència per imposar unes idees totalitàries que pretenen liquidar les llibertats individuals i com a país".