L’amo de l’Oller del Mas farà una residència per a estudiants al carrer del Joc de la Pilota de Manresa

Càritas, que té la seu a l’immoble des de fa deu anys, podrà estar-s’hi deu anys més

Les serventes del Sagrat Cor l’han venut a la promotora Drogueda-Can Planas

La previsió de la nova propietat és rebre els primers inquilins a un any vista

Façana de l’edifici del carrer del Joc de la Pilota que ha comprat el propietari de l’Oller del Mas

Façana de l’edifici del carrer del Joc de la Pilota que ha comprat el propietari de l’Oller del Mas / G.C.

Gemma Camps

Gemma Camps

L’edifici del carrer del Joc de Pilota 4-6, al Barri Antic de Manresa, que durant dècades va servir de residència per a noies, portada per les serventes del Sagrat Cor de Jesús, ha passat a mans de la promotora Drogueda-Can Planas SL, lligada a la propietat de l’Heretat Oller del Mas. La previsió, tal com va explicar, ahir, el seu nou propietari, Frank Margenat, és convertir l’edifici en una residència amb habitacions per a persones que estudien o treballen i que no poden pagar-se el lloguer. Va preveure que, en un any, pugui començar a rebre els primers inquilins

L’immoble, construït el 1976, té cinc plantes d’uns 500 m² cadascuna. Tenia cabuda per a noranta places. Actualment, Margenat calcula que en podrà encabir una quarantena, atès que la distribució va variar per acollir-hi les seus de Càritas Arxiprestal de Manresa i de Creu Roja al Bages fent-hi aules i despatxos que van suposar ajuntar algunes habitacions. Les dues entitats hi són des de l’any 2014, quan en van marxar les darreres monges que hi quedaven i les serventes van cedir l’immoble a Càritas durant deu anys. 

Obres per posar-lo al dia

Margenat va explicar que havia parlat del projecte amb l’Ajuntament i que caldrà fer tot un seguit d’intervencions per posar al dia l’immoble de cara a complir la normativa vigent, de manera que «comportarà un temps d’obres. No seran molt importants, però sí que suposarà una inversió per tenir aquestes garanties». Va parlar de detectors d’incendis, sectorització d’escales, extractors de fums. «També s’ha de fer algun canvi de distribució en alguna banda de l’edifici per complir les normatives de seguretat».  

A banda d’habitacions, la futura residència disposarà de serveis per als inquilins per tal que hi puguin fer els àpats i rentar-hi la roba, per posar només dos exemples. «El que busquem és que sigui econòmicament viable per tal que puguin venir aquestes persones». A llarg termini, comptant que Càritas en marxi, els espais de planta baixa, on ara hi ha la sala d’actes, va preveure que «seran per compartir entre totes les persones que visquin aquí, perquè és lògic que hi hagi sales amb el seu televisor, sala de jocs, sala d’estudi». Va insistir que «pensem que no requereix gaire obra perquè la funció que hi havia ja era molt semblant a la que es destinarà»

Fina Farrés, directora de Càritas, i Frank Margenat, com a representant de la promotora Drogueda-Can Planas i propietari de l’Heretat Oller del Mas, signant el contracte de lloguer per a deu anys

Fina Farrés, directora de Càritas, i Frank Margenat, com a representant de la promotora Drogueda-Can Planas i propietari de l’Heretat Oller del Mas, signant el contracte de lloguer per a deu anys / Marta Pich

Seu de Càritas i de Creu Roja

Ahir, Margenat i Fina Farrés, directora de Càritas a Manresa, que ocupa la planta primera i part de la planta baixa i del soterrani de l’edifici, van signar un contracte de lloguer segons el qual l’entitat podrà continuar la seva activitat al Joc de la Pilota com fins ara durant deu anys més, pagant, com ha estat fent els darrers dos anys (els vuit primers hi va poder estar de franc), un lloguer fix i per sota del preu del mercat a la nova propietat. Pel que fa als serveis, els paguen a mitges amb Creu Roja al Bages, que en un parell d’anys és previst que es traslladi a la nova seu que està adaptant al carrer de Saclosa. Fins aleshores, també podrà continuar a l’edifici del carrer del Joc de la Pilota, que és el que va de la plaça d’Europa a la plaça dels Drets, en ple Barri Antic, 

Com va informar Regió7, les serventes del Sagrat Cor de Jesús fa un parell d’anys que van manifestar la seva intenció de vendre l’edifici. En una conversa informal entre Margenat i Farrés, l’amo de l’Oller del Mas se’n va assabentar per Farrés i va decidir comprar-lo per un preu que va preferir no desvetllar. Va comentar que «el principal motiu» per fer aquest pas és que «a l’Oller del Mas tenim unes necessitats molt importants i cada vegada ens costa més trobar gent que vulgui treballar, amb ganes d’implicar-se, responsabilitat i actitud». En definitiva, va dir, «gent amb capacitat i experiència que vulgui venir aquí ens costa moltíssim». Hi va afegir que, de fet, no és només una necessitat seva sinó de la restauració del Bages i de l’hoteleria en general. 

Va esmentar com a altres motius la voluntat «d’atraure talent a aquesta ciutat», pensant en persones que vulguin cursar els seus estudis a la capital del Bages (incloent-hi les que hi puguin arribar en un futur dins del projecte de la Fàbrica Nova amb la UPC al capdavant) o que hi vulguin desenvolupar la seva trajectòria professional i, també, la de «dinamitzar el centre de Manresa, que està una mica deteriorat», va lamentar.

Donació de 3.000 euros

La signatura del contracte amb Càritas va incloure la donació de 3.000 euros per al seu projecte d’horts. Es va fer amb la presència d’Ignasi Perramon, Joan Aurich i Josefina Pla, membres del consell de l’entitat solidària.

Farrés va agrair els deu anys de suport de les serventes i els deu a partir d’ara gràcies a l’acord amb Margenat. Va explicar que la col·laboració entre l’entitat i l’empresari es va iniciar l’any 2022, quan el celler l’Oller del Mas va destinar una part del preu de venda d’una remesa etiquetada especialment del vi Bernat Oller a Càritas. La continuació d’aquella col·laboració ha estat aquest 2024, amb la transferència dels 3.000 euros esmentats per al projecte socioeducatiu Activa’t a l’Hort. Va remarcar que Càritas ajuda persones nouvingudes amb talent que igualment tenen problemes per trobar un lloc per viure.

Margenat va dir que «intentem col·laborar al màxim amb les fundacions i associacions benèfiques de Manresa, no només econòmicament, sinó també intentant donar un futur a persones amb necessitat. Fruit d’això, ara mateix tenim unes set o vuit persones contractades de diferents associacions, entre les quals Càritas». També amb la recuperació dels murs de pedra seca mitjançant el projecte Arrels per recuperar «les parts de l’Oller del Mas que estaven abandonades». Ho fan mitjançant una col·laboració en la qual hi ha implicats CaixaBank, Càritas i la DO Pla de Bages.