La sisena manifestació feminista del 8-M a Manresa aplega un miler de persones

La convocatòria ha acabat passades les 9 del vespre a la plaça Major, amb unes 500 persones

El manifest final de l'organització ha defensat l’autoorganització contra un «context desolador»

La Manresa reivindicativa surt al carrer pel 8-M

Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

«Cridem que sí que hi ha alternativa si la decidim nosaltres». És un dels missatges que ha deixat, aquest divendres, la manifestació a Manresa organitzada pel Comitè Feminista 8-M. Segons la Policia Local i els Mossos, en el moment de més concurrència, ha aplegat un miler de persones. Al final, a la plaça Major, n’hi han quedat la meitat. Ha estat la sisena vegada consecutiva que s'ha celebrat una manifestació a la capital del Bages en el Dia Internacional de les Dones.

Amb una gran majoria de jovent, que no s'ha cansat de cridar proclames durant tot el recorregut, però també amb gent d’altres generacions, la marxa, rere la pancarta «De la ràbia en fem lluita», ha començat a 2/4 de 8 del vespre, després que la colla castellera Tirallongues ha aixecat un pilar amb l’enxaneta al capdamunt amb el puny alçat. Ha avançat des de la Ben Plantada Passeig avall. A l’altura del Caprabo, la capçalera de la manifestació ha ocupat la calçada davant del supermercat i s'ha fet la lectura del primer manifest, en el qual han acusat l’empresa d’«escanyar la pagesia». Hi ha hagut crits de «Visca! Visca! Pagesia feminista!» i, amb la gent avançant altre cop per l’andana principal, un grup de noies ha enganxat adhesius als vidres de l'establiment amb missatges com «Aquest producte no és local» i «Visca Palestina lliure». 

Segona acció reivindicativa a Guimerà

La segona parada ha arribat davant del Zara, al carrer Guimerà. En aquesta ocasió, per donar suport a treballadores que han anat a la vaga a Bangladesh per reclamar un sou digne. Ha acabat amb aplaudiments i l’escrit amb esprai en un aparador de la botiga «Inditex assassina», acompanyat pel símbol de la dona

8-M a Manresa: les manifestants fan una acció a Zara

oscar bayona

Al pas de vianants de Sant Domènec, amb el trànsit ja tallat per la Policia Local des de l’alçada de la carretera de Cardona i de la carretera de Vic, la corrua de gent ha continuat cap a la Muralla del Carme. A la plaça d’Europa s'ha fet espetegar una traca des de la plaça del Milcentenari i s'ha desplegat una pancarta amb el missatge «La lluita feminista amb el poble Palestí». S'ha fet la lectura d’un manifest de suport i la proclama «Del riu al mar, Palestina vencerà»

8-M a Manresa: acció i lectura del manifest a la plaça Europa

oscar bayona

Cartells per triar i remenar

A 3/4 de 9 del vespre, la manifestació, on moltes participants han lluït cartells amb missatges força inspirats, com el que afirmava que «No per tenir xoxo hem de portar el motxo», amb motxo inclòs, ha arribat a la plaça Major. De cartells n’hi havia en català, en castellà i fins i tot algun en francès i en anglès. Tots casolans i un parell amb llums led al voltant.

Participants en la manifestació amb algunes de les pancartes que van lluir

Participants en la manifestació amb algunes de les pancartes que van lluir / Oscar Bayona

Amb els assistents situats en una mitja rotllana, s'ha fet la lectura del manifest final, amb una crida a continuar lluitant malgrat el «context desolador», començant per la crisi climàtica, continuant per l’empobriment de la classe treballadora i acabant pel preocupant augment dels missatges antifeministes. S'ha posat com a exemple la lluita de les treballadores de Bangladesh, la de la població palestina i la de les ramaderes i pageses per reivindicar l’autoorganització com el camí a seguir. Una crema de cartons amb un símbol de la dona vencedor al fons, una cançó amb la lletra Som la veu de la revolta i l’actuació del cor Incordis, que ha cantat Canción sin miedo, de Vivir Quintana, han tancat la vetllada reivindicativa.