Fem Manresa portarà al ple convertir la caserna de la Guàrdia Civil en habitatge públic

Proposa fer pisos de lloguer social i d’emergència a l'edifici civil, un dels punts que va incloure en el seu programa electoral

Diu que "no entendria" que ERC no els donés suport, atès que també ho va portar al seu programa, en aquest cas, per fer-hi pisos per a joves

La caserna de la Guardia Civil  de Manresa vista des de la carretera de Cardona en el tram paral·lel al riu

La caserna de la Guardia Civil de Manresa vista des de la carretera de Cardona en el tram paral·lel al riu / Arxiu/Mireia Arso

Redacció

La candidatura municipalista Fem Manresa portarà al ple municipal d'aquest dijous una de les propostes en matèria d'habitatge més sonada que va presentar en campanya per a les eleccions municipals: convertir la totalitat de la caserna de la Guàrdia Civil en habitatge públic. Concretament, aposten per destinar-lo a habitatge de lloguer social i reservar-ne una part per situacions d'emergència social, ja que les places actuals que disposa l'Ajuntament per aquest ús són del tot insuficients.

Proposició aprovada el 2019 per al traspàs de competències

A més, Fem Manresa recorda que, segons dades fetes públiques per ERC, la caserna de la Guàrdia Civil compta amb 78 habitatges, i el maig del 2023 només un terç estaven ocupats. També veuen aquesta opció com "una oportunitat per alliberar la ciutat d'un cos repressor de l'Estat espanyol, a qui la ciutadania de Manresa ha expressat clarament que no són benvinguts". En aquest sentit, el desembre del 2019, el ple municipal va aprovar una proposició presentada per Fem Manresa on es demanava el traspàs de les competències que encara tenen la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la Generalitat de Catalunya, la retirada d'efectius dels dos cossos de la ciutat i el tancament de la caserna i de la comissaria. Així, amb aquesta proposta, a més de garantir l'habitatge digne per a tots els manresans, també es farien passes cap al tercer dels acords.

Requalificació en el POUM del 2015

La candidatura, vinculada a l'esquerra independentista, assegura que no entendria que la moció no tirés endavant, ja que el principal partit del govern manresà, ERC, també va anunciar durant la campanya electoral la intenció de convertir la caserna de la Guàrdia Civil en pisos per a joves. En aquell moment, l’alcalde Marc Aloy es va comprometre a posar-se en contacte amb el president del govern espanyol tan bon punt tornés a ser alcalde de la ciutat per obrir un període de negociació formal. A la vegada, recorden que, tot i que durant la presentació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2015 es va posar sobre la taula la requalificació de la caserna de la Guàrdia Civil per a ús residencial, aquesta mesura no s'ha portat mai a terme.

La moció presentada al ple d’abril inclou els següents punts:

  • Sol·licitar al govern espanyol la cessió de la caserna de la Guàrdia Civil per convertir-la en habitatges de lloguer social.
  • Mostrar el suport total a la demanda ciutadana de retirar la Guàrdia Civil de Manresa i fer servir tots els recursos disponibles per aconseguir-ho.
  • Modificar el Pla Urbanístic per convertir la caserna en ús residencial.
  • Notificar a la Guàrdia Civil sobre la voluntat municipal de veure'ls fora de la ciutat.