TecnoGrabber, sistemes que retenen els residus sòlids abans que arribin al riu i mar

TecnoGrabber, desenvolupada al Bages, és la solució creada per l’empresa TecnoConverting

Les malles poden retenir fins a 300 quilos de residus

Les malles poden retenir fins a 300 quilos de residus / TecnoConverting

A causa del clima mediterrani que tenim a Espanya, els períodes de pluges torrencials precedits per períodes de sequera intensa són quelcom habitual. Això agreuja la problemàtica de l’arrossegament dels residus acumulats als col·lectors. Amb la xarxa de clavegueram que tenim a la majoria de poblacions d’Espanya i a altres països d’Europa, quan hi ha un excés de cabal a causa de les fortes pluges que superen la seva capacitat de disseny, aquest excés s’evacua a través de sobreeixidors directament al riu, riera o mar. Tot i que la normativa a Espanya és clara respecte a aquest tipus d’abocaments, poques solucions s’han adoptat en aquest cas per evitar aquest problema.

Companyia d’Aigües de Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell van voler posar remei a aquesta problemàtica, amb una prova pilot de diverses tecnologies que, realment, poguessin solucionar el problema dels residus que acaben al riu de la seva xarxa de sanejament i una de les tecnologies que van voler pilotar eren els sistemes de retenció de residus TecnoGrabber de l’empresa TecnoConverting

A partir de la geometria del col·lector on es vol instal·lar el sistema de retenció, es fan els càlculs estructurals pertinents per assegurar que els deflectors de retenció, puguin absorbir la força de tot el cabal d’aigua sense deformar-se. Sempre considerant un resguard per evitar que la canonada pugui entrar en càrrega. Cal considerar que cada equip TecnoGrabber es fabrica a mida.

Al 2020 va començar la prova pilot d’instal·lació dels sistemes de retenció de residus TecnoGrabber en un dels col·lectors en alta que hi ha a la ciutat de Sabadell, després de les primeres pluges, en el punt on es va instal·lar aquesta solució, es van arribar a retenir fins a 900 kg de residus, evitant que aquests arribessin als rius de la ciutat. La majoria de residus que es van retenir eren tovalloletes higièniques, discs de cotó i tampons entre d’altres.

TecnoConverting ofereix tres solucions a aquesta problemàtica. La primera d’elles consta d’un panell de contenció amb reforços interior per suportar el gran cabal que ha de retenir mentre obliga al flux de l’aigua a passar per les cistelles de captació TecnoGrabber. Aquestes estan integrades per malles d’alta resistència que permeten captar una gran acumulació de residus. Una altra solució similar és el sistema de coll, el qual s’instal·la a la sortida dels sobreeixidors circulars i que també consta d’una malla per captar els residus.

Les grapes TecnoGrabber, són un altre sistema dissenyat per atrapar els residus sòlids més grans com plàstics i tovalloles higièniques. Tenen dos nivells, un cop s’omple la primera reixa, aquesta s’impulsa cap a davant i s’aixeca una segona reixa per atrapar nous sòlids que arriben al sobreeixidor. 

Grapes a TecnoGrabber a Manresa

Grapes a TecnoGrabber a Manresa / TecnoConverting

Tots els sistemes estan fabricats en acer inoxidable per tal de garantir la màxima durabilitat dels equips al llarg del temps. Fent que la malla sigui l’únic element a substituir quan aquesta arriba a la seva màxima capacitat de retenció de residus, que per una malla de diàmetre 300 mm, és d’uns 300 kg. 

El manteniment del sistema es molt senzill, les malles de retenció son de fàcil extracció i muntatge, un cop tretes les malles, aquestes es buiden o, en tot cas, es porten al abocador juntament amb els residus retinguts. 

Una de les instal·lacions més recents, ha estat a la ciutat de Manresa, on s’han instal·lat unes grapes TecnoGrabber de més de 8 metres de llarg. Aquest sistema, evitarà que quilos de residus sòlids acabin al riu El Cardener. 

Altres localitats del Bages com El Pont de Vilomara i Sant Fruitós del Bages, també han decidit optar per la tecnologia de TecnoConverting, instal·lant sistemes de retenció en diversos punts. 

A Rubí es volia solucionar la problemàtica de la presència de tovalloles higièniques al medi i es va instal·lar un deflector TecnoGrabber que consta de 8 malles de captació de residus. Des de la seva instal·lació al febrer del 2022, actualment ja han retirat més de 27 tones de residus.

Els sistemes TecnoGrabber s’han revelat com una solució efectiva per a la retenció de residus sòlids abans que arribin als rius i mars, especialment en regions com Espanya afectades per períodes de pluges torrencials i sequeres. La Companyia d’Aigües de Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell han liderat els esforços per abordar aquesta problemàtica, implementant amb èxit a la ciutat de Sabadell aquesta tecnologia duradora i eficient. Amb solucions com panells de contenció, sistemes de coll i les innovadores grapes TecnoGrabber, s’ha demostrat la capacitat d’aquests equips per captar i retenir una àmplia gamma de residus, des de tovalloles higièniques fins a plàstics, contribuint a millorar la qualitat dels recursos hídrics.