Castellterçol recorda les biblioteques de la Mancomunitat en l’acte anual dedicat a Prat de la Riba

La commemoració d’aquest dimarts va comptar amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano

Redacció | Joan Capdevila

Castellterçol ha dedicat enguany a les bibliotecàries, i especialment a les que van exercir en el període de la Mancomunitat de Catalunya, l’acte anual de commemoració de l’aniversari de la mort d’Enric Prat de la Riba, que es va fer aquest dimarts a la Casa Museu Prat de la Riba d’aquesta població, i que va tenir una bona assistència. Com a polític convidat, l’acte va comptar amb el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i enguany la conferenciant de la jornada va ser Carme Mayol, que fou bibliotecària i directora de l’Escola Universitària, J. Rubió i Balaguer.

Va encetar la vetllada el Gerent de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i tot seguit, Mayol va anar desgranant històries i fets que van tenir lloc el segle passat, i vinculats sobretot a les bibliotecàries que es van destacar per les seves actuacions. La protagonista va ser Consol Pastor Martínez (Barcelona, 1887-1973), que va ser nomenada, l'any 1918, com la primera directora d'una biblioteca gestionada per la Mancomunitat de Catalunya.

En la xerrada va quedar palès que fou una persona avançada en el món de les biblioteques a Catalunya, després que va formar part de la primera promoció d’estudiants de l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915-1918), fundada per la Mancomunitat, i va ser l'alumna número u de la primera promoció. Posteriorment, va ser també mestra auxiliar de l’Escola Superior de Bibliotecàries i va exercir la professió durant més de 30 anys. Enguany, es commemora els 50 anys de la seva mort. A banda de Pastor, Mayol es va estendre durant una hora llarga parlant de les vivències, anècdotes viscudes i vides en actiu d’algunes bibliotecàries destacades en la seva professió.

Abans, el conseller Carles Campuzano havia visitat l’Ajuntament, on va ser rebut per l’alcalde, Antoni Massot, i on va signar en el llibre d’honor. Després va fer una llarga i completa visita a la Casa Museu Prat de la Riba, on va néixer i morir l’estadista. Un cop acabats els actes literaris i culturals, va començar un animat i molt concorregut concert de música catalana, a càrrec del conjunt Mishima.

Prèviament a la visita a Castellterçol, Campuzano va ser a Moià, on va poder visitar i conèixer de primera mà la Comunitat dels Avets i l’Hospital Residència.