Consells a la cuina

On cal guardar els ous: dins o fora de la nevera?

Luis Alloza

Vas al supermercat i et trobes que els ous no estan en un lloc refrigerat, però automàticament arribes a casa i tens per costum posar-los ràpidament a la nevera perquè es conservin. Potser no té gaire sentit, però és el que has vist tota la vida a casa i has agafat aquest costum. Però has arribat a pensar alguna vegada si és el correcte?

El més important per als ous és que no tinguin canvis de temperatura molt grans i fins i tot extrems. Per això als supermercats ens els trobem fora dels refrigerats, perquè després, durant el trajecte fins a casa o mentre acabem de fer la compra, s’escalfarien i, llavors, de nou passarien a la nevera, per tant, la cadena del fred seria un desastre.

No els rentis mai

Per això cal guardar-los en un lloc fresc i sec i el frigorífic és el lloc més indicat. I a més, a l’estiu les altes temperatures els afecten considerablement, tot i que es poden ficar a la nevera durant tot l’any.

De tota manera, davant el dubte és millor que siguin dins perquè la petita capa que protegeix l’ou al seu interior, la cutícula, es pot trencar pels canvis de temperatura. I a la closca és on hi ha els bacteris i la temuda salmonel·la.

Tot i així tingues en compte una cosa molt important. Siguin a la nevera o no, mai els rentis. Tot i que la closca sigui bruta, per dins l’ou és perfecte i, si l’obres, al ser tan porosa, precisament obriràs la porta als bacteris. I el segon és que, una vegada el posis a la nevera, no s’han de treure.

Duren més dins de la nevera

I encara queden avantatges en deixar els ous a la nevera. Un és que, com és lògic, duraran més temps que si els deixen fora, com qualsevol aliment, que per a això existeix el frigorífic. I l’altre, el fred fa que la clara quedi més densa i el rovell més concentrat, fet que va bé per a les preparacions.

En definitiva, que tot i que els vegis al supermercat fora de les neveres, i tot i que es puguin tenir a casa també sense fred, és millor que els guardis dins de l’electrodomèstic. De tota manera, la decisió final és sempre teva.