Quiosc Regió7

Regió7

xavier domenech

Feijóo preferia Ernest Maragall?

Què li faria més ràbia a Núñez Feijóo, un alcalde independentista a Barcelona o l’actual alcaldessa comuns-ista? Manuel Valls, nacionalista d’Estat com ell, va tenir-ho molt clar i va decidir «antes roja que rota». Però si les darreres eleccions s’haguessin regit per la norma que proposa el líder del PP, avui governaria Ernest Maragall com a cap de la llista més votada.

La llei ja preveu aquest mecanisme si cap candidat no aconsegueix una majoria absoluta de regidors, sigui per victòria directa o per pactes postelectorals. Amb empat d’electes i per uns pocs vots de diferència, ERC va ser la força més votada a Manresa a les municipals de fa quatre anys. En absència de pactes li tocava ser alcalde a Marc Aloy, però els dirigents republicans van preferir negociar un acord amb Junts i pagar el preu que Valentí Junyent fos alcalde un any més. Va ser una decisió intel·ligent, ja que ara mateix l’incansable Aloy presideix, visita, rep, anuncia, projecta i inaugura a velocitat de creuer mentre el nou alcaldable de Junts fa el que pot des de fora de la institució i en competència amb meteorits sobrevinguts.

Amb la norma que proposa Feijóo, ERC no hauria pogut oferir a Junts el primer any d’alcaldia manresana que tancava el pacte i li garantia una plàcida legislatura, amb el principal adversari electoral col·laborant des de dins a un lluïment de la institució que sempre beneficia el cap de govern. Han estat tant bona canalla que els hi deu alguna cosa més que un berenar. Com a mínim, un paquet d’hotel i entrades a Port Aventura. Ja que aquests quatre anys han estat una bassa d’oli, allà podran viure les emocions de la muntanya russa que no han experimentat al ple municipal.

Tornant a Barcelona, Feijóo no ha de patir, perquè la Colau està domesticada, ERC s’ha llimat les ungles, els socialistes han perdut el nord i Junts presenta un convergent de tota la vida. Des de la banda sud de la plaça de Sant Jaume no es proclamaran ni la independència ni la revolució.

Compartir l'article

stats