Opinió

Pobre Aznar, quant de mal li volen!

La princesa de Gales, Kate Middleton, divulga una alegre fotografia amb la seva mainada per demostrar que està bé de salut. Quan es detecta que la imatge és un muntatge, les agències la retiren i s’organitza un gran escàndol mentre es disparen els rumors i les alarmes. Llavors la princesa es confessa autora de la manipulació i presenta una disculpa. La reacció general és d’astorament: com pot ser que la futura reina d’Anglaterra cometi un error d’aquesta magnitud? No s’adona que alimenta la desconfiança i les teories de la conspiració?

Kate, t’has ficat de peus a la galleda, diu tothom.

Tothom? No! El diari sensacionalista i dretà The Sun reclama a tota portada «deixeu Kate en pau» i llança una diatriba contra els que han gosat criticar la mentida. Perquè una foto manipulada és una mentida. «Campanya contra una mare devota que es recupera d’una greu operació», sentencia el rotatiu.

Visca la mentida, morin els que la destapen! Però no cal viatjar a Londres. Arran del vintè aniversari dels brutals atemptats de l’11-M a Madrid, molts mitjans de comunicació han recordat com el govern de José María Aznar va insistir en atribuir-los a ETA quan ja sabia que eren obra de l’islamisme radical, i com després es van escampar teories de la conspiració per justificar la desinformació. Aquests recordatoris de la gran mentida, necessaris per no oblidar-la, han provocat la reacció enfurismada dels qui la van impulsar i alimentar amb entusiasme. Com The Sun amb la Middleton, mostren una gran indulgència amb el que titllen de simple «error» del Govern i el PP d’Aznar, alhora que desqualifiquen les protestes d’aquells dies i la memòria que se’n torna a fer avui.

Fa vint anys van exclamar-se del que consideraven una campanya amb perverses intencions, i ara repeteixen la mateixa lletania, afegint l’argument que els socialistes parlen de l’11-M per tapar l’amnistia i el cas Koldo. «Deixeu el pobre Aznar en pau!», semblen exigir des de portades i micròfons madrilenys.

Sostenella y no enmendalla, que es deia en castellà antic.