Ortoqueratologia: què és i com funcionen les lents de contacte que corregeixen la miopia mentre dorms

L'ortoqueratologia nocturna es va començar a utilitzar a la dècada dels noranta i permet corregir la miopia durant el dia amb unes lents de contacte que es fan servir a la nit

Les lents

Les lents / arxiu

Rafa Sardiña

La miopia és un dels problemes de visió més freqüents a Espanya. De fet, la pandèmia ha passat factura a la salut dels ulls dels més joves, i s'ha convertit en el defecte visual més comú entre els menors de 35 anys.

Són dades de l'Estudi de la Visió a Espanya 2022, que ha comptat amb la participació de 2.000 persones majors de 18 anys

Ara hi ha més joves amb miopia i la mitjana de diòptries també ha augmentat des del 2020: de 2 a 2,5. A escala general, la miopia afecta el 39% de la població espanyola.

Tot i que, la major part dels enquestats utilitza ulleres per tractar aquest problema, un 6% dels que la tenen decideix operar-se. Especialment per millorar-ne la qualitat de vida i per motius de salut.

Lents de contacte de nit per alliberar els ulls de dia

Les lents de contacte són una altra de les opcions preferides pels pacients amb miopia, encara que, hi ha un altre tipus de lents de contacte que es fan servir a la nit i corregeixen aquest defecte visual durant el dia. Parlem de l'ortoqueratologia.

Tot i això, com explica a aquest diari el doctor Salvador García-Delpech, president de la Societat Espanyola de Contactologia, el seu ús és “molt residual”.

Són lents de contacte personalitzades que exerceixen una pressió sobre la capa exterior de la còrnia per canviar la seva curvatura i fer-la més plana.

Així s'obté una visió nítida a llargues distàncies. Es fan servir durant la nit per veure bé durant tot el dia.

Però tal com recalca l'oftalmòleg:

"No són gaire pràctiques perquè la majoria dels pacients perden el seu efecte al final de la tarda”.

A més, amb aquesta pràctica augmenta notablement el risc de patir infeccions.

Revisió amb l'oftalmòleg

Revisió amb l'oftalmòleg / Pixabay - newarta

A qui s'adreça el tractament d'ortoqueratologia?

La utilització d'aquest tipus de lents de contacte està dirigit, sobretot:

  • A pacients amb miopia (els objectes propers es veuen clars i els llunyans es veuen borrosos).
  • Però també es poden utilitzar per a altres afeccions visuals com astigmatisme (visió borrosa de lluny i de prop),
  • Hipermetropia (els objectes propers es visualitzen borrosos)
  • Presbícia
  • Està indicat per a persones que no poden fer servir un altre tipus de tractaments, com les lents de contacte comunes o la cirurgia refractiva

Tot i això, el doctor García-Delpech subratlla que “com a norma habitual no ho recomana”. Només per a casos molt específics.

“A la miopia està demostrat que, bé amb lents de contacte toves o amb cirurgia, és possible evitar les ulleres. L'ortoqueratologia queda en un segon terme i sempre sota el consell d'un professional de l'oftalmologia”.

L'ortoqueratologia és un dels tractaments per a la miopia menys utilitzats, no només per la seva complexitat i el poc temps dels seus efectes (amb prou feines duren un dia), sinó també pel preu.

"Està més a prop del cost de la cirurgia refractiva (que sol rondar els 1.000-1.500€) que de les lents de contacte comunes, per això l'operació és més resolutiva i amb resultats més duradors".

Ulleres

Ulleres / Pixabay - newarta

L'ortoqueratologia nocturna es va començar a utilitzar a la dècada dels 90 i al principi tenia un objectiu clar: corregir els defectes visuals mitjançant aquestes lents de contacte. A través d'un ús d'un temps determinat, es podria acabar amb aquest problema als ulls, però s'ha demostrat que “la còrnia torna a recuperar la seva forma anterior”.

"Si una persona s'opera de miopia, les diòptries no tornen a aparèixer", assenyala el doctor, per això és una de les opcions més recomanables per a aquells pacients que són contraris a l'ús d'ulleres o de lents de contacte, o que necessiten una cura molt pulcra per evitar irritació ocular, infeccions víriques, bacterianes i ferides a la còrnia.

“Amb l'ortoqueratologia no ho veus igual al matí que a la nit, perquè perd el seu efecte. I això té els seus inconvenients: una persona que torna a última hora de la tarda de treballar i ha de conduir, sempre haurà d'anar amb unes ulleres per poder veure bé”.

Té contraindicacions?

Com qualsevol tractament mèdic, no està indicat per a pacients amb:

  • Inflamacions o infeccions a la cambra anterior de l'ull
  • Infeccions a la còrnia, conjuntiva o parpelles
  • Sequedat ocular
  • Diabetis, ja que poden tenir canvis en la sensibilitat corneal