Evita que els teus ronyons emmalalteixin durant l'estiu

Els consells dels especialistes del SEN

El cor i els ronyons estan connectats, una mala alimentació pot acabar en un greu problema de salut

Revisió dels ronyons

Revisió dels ronyons / @ stefamerpik

A Espanya hi ha més de 7 milions de persones que pateixen una malaltia renal crònica i unes 64.000 d'aquestes, necessiten un tractament de diàlisi o trasplantament per poder sobreviure. Les malalties dels ronyons poden provocar greus problemes per la salut. Conèixer les pautes per evitar patir-ne és clau i els nefròlegs del SEN ens deixen uns consells per poder evitar un mal major.

L'arribada de l'estiu i les vacances fa que mengem de pressa, menys quantitats i que busquem productes més ensucrats, entre altres. Menjar a fora és un costum que agrada i més quan ho podem fer a prop de la platja i menjar el que més ens agrada sense mirar-nos'hi, a l'estiu tot s'hi val. A qui no li ve de gust menjar una tapeta de patates braves, gambes, ous estrellats... De tapes n'hi ha un munt i els locals gastronòmics opten per tapes i menjars que obrin la gana, per tal que el consum sigui més gran.

La veritat és que les cerveses, les begudes ensucrades, les tapes, els gelats i l'alcohol solen ser els aliments i les begudes que més es consumeixen durant l'estiu perquè ens deixen una sensació de frescor, tot i que, el millor remei és una dieta sana amb aigua, fruites i verdures, entre d'altres.

Els excessos, la mala alimentació, menjar sucres constantment, la falta d'exercici i la falta d'una bona higiene bucodental poden produir malalties cròniques renals

La relaxació que associem a les vacances d'estiu s'estén en tots els àmbits de la nostra vida i decidim que per una o dues setmanes no ens passarà res. Això amb el temps pot dur a incorporar en el nostre dia a dia un mal costum, amb les conseqüències que això porta, una d'elles podria ser patir malalties als ronyons.

Els ronyons i el cor van molt lligats, i si un dels dos òrgans no funciona correctament, l'altra, segurament, també ens acabi fallant. Les malalties del cor poden produir problemes renals i el mateix passa si patim una malaltia renal, la qual, si no es tracta correctament pot produir-nos problemes cardiovasculars. Conèixer com evitar patir una malaltia renal és clau per cuidar la nostra salut.

En els últims 10 anys ha pujat un 30% aquesta malaltia crònica i si això no s'atura serà la segona causa de mort en el nostre país en menys temps del que pensem

Els nefròlegs de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) ens deixen uns consells per tal de cuidar la nostra salut durant aquests mesos d'estiu, ja que, la falta d'una rutina saludable pot produir-nos molts problemes, fins i tot i en alguns casos, la mort. A continuació, us deixem un seguit de consells per cuidar la salut dels ronyons durant aquest estiu (època més propensa a no cuidar-se tant):

  • Beure mínim 2 litres d'aigua al dia, ja que, en aquesta època la hidratació és fonamental
  • Evita els aliments ultraprocessats
  • No fumis
  • Aposta per menjar fruita i pasta, ja que durant l'estiu ve més de gust, i a més, aconseguiràs una bona hidratació. La verdura també és essencial i la pots consumir en fred, com per exemple amb l'ensaladilla russa. Evita menjars greixosos, amb sucres i calories extres. 
  • Introdueix l'oli d'oliva en la teva dieta, és molt beneficiós per al nostre organisme i combat els radicals lliures, entre d'altres.
  • Descansar mínim 7 hores diàries i practicar esport moderat: caminar, fer ioga, córrer, nadar... Aquestes activitats s'han de dur a terme en les hores de menys Sol o calors intenses per evitar mals majors com un cop de calor o la mort en els casos més greus.