Com deixar de fumar: el propòsit del 2024 que pots aconseguir!

Descobreix els beneficis de deixar el tabac

T'expliquem com fer-ho

Propòsit 2024: deixar de fumar

Propòsit 2024: deixar de fumar / @ karlyukav

Acabar les últimes hores del 31 de desembre amb una llista dels propòsits per l'any següent és molt comú. Fer-ho et pot ajudar a canviar hàbits i a millorar el teu benestar, qualitat de vida o entorn. Però, siguem realistes, quants de vosaltres heu fet la llista i després no heu complert amb els propòsits escrits? Complir els propòsits d'any nou sol ser molt difícil si no hi ha una força de voluntat grandiosa darrere. Un dels propòsits més habituals és deixar de fumar. Avui esteu de sort, perquè us explicarem com fer-ho: conèixer de primera mà com el teu cos canviarà, serà la peça clau!

Les dades sobre el tabac a Espanya

Els registres de dades emmarquen els joves de 15 anys com a punt inicial d'estudi i després ja no hi ha una limitació d'edat. Així doncs, des dels adolescents fins als adults, les xifres són les següents:

  • El 23% de la població, a partir dels 15 anys, fuma cada dia
  • Un 2,4%, ho fa de forma esporàdica
  • I un 25,7% es declaren exfumadors

El tabac està relacionat amb més de 50.000 morts anuals a Espanya

Què li passa al teu cos quan deixes de fumar

Segons CDC d'Amèrica (Centres pel control i prevenció de Malalties), aquests són els beneficis minut a minut. Aquests beneficis estan demostrats científicament. I la millora per la nostra salut no pot ser qüestionada després de tants estudis al respecte.

  • Els primers minuts: la nostra freqüència cardíaca baixa notablement
  • A les 24 hores: els nivells de nicotina en sang es redueixen a 0 i els nivells de monòxid de carbó en sang es tornen com una persona que no fuma
  • Entre el primer mes i l'any: la tos i la dificultat per respirar va disminuint gradualment. Aquest procés pot ser més ràpid o lent, segons cada cas. 
  • Entre el primer i el segon any: es redueix el risc de patir una aturada cardíaca
  • Quan ja portes entre 3 i 6 anys, el risc de patir una cardiopatia coronària es redueix per la meitat
  • Entre els 5 i els 10 anys també es redueix per la meitat el risc de patir un càncer de boca, gola i laringe. I a més, tens menys possibilitats de patir un accident cardiovascular
  • Quan fa més de 10 anys que has deixat de fumar, el risc de patir càncer de pulmó es redueix a la meitat i, entre els 10 i 15 anys d'abstinència, es redueix el risc de patir càncer d'esòfag, ronyó i bufeta. 
  • A partir dels 15 anys, el risc de patir una cardiopatia coronària, càncer de boca, gola, laringe i pàncrees es redueix a quasi el mateix que una persona no fumadora. En el cas del càncer de coll uterí es redueix a la meitat, quan han passat 20 anys des que es va deixar de fumar.

Altres beneficis

  • Deixaràs de patir una addicció
  • Pots augmentar en 10 anys la teva esperança de vida
  • Redueixes el risc de patir una mort prematura i MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) 
  • No faràs pudor de tabac
Material divulgatiu de tabac

Material divulgatiu de tabac / CatSalut

  • Podràs practicar esport sense afogar-te i durant molt més temps, augmentant la teva capacitat pulmonar
  • Si estàs embarassa reduiràs els riscos del fetus i el nadó
  • T'estalviaràs molts diners i podràs invertir-los en un capritx com un viatge, roba, activitats d'oci, etc. Escull el que més t'agradi
  • Trobaràs altres formes sanes de relaxar-te. Provar de fer ioga, meditació, anar a córrer, o fer algun tipus d'esport, és molt beneficiós per calmar l'ansietat o l'estrès del dia a dia

Tinguis l'edat que tinguis o fumis la quantitat que fumis, serà igual de beneficiós per la salut. És molt important conscienciar-se de tots els beneficis que tindrà per al nostre organisme: ens sentirem millor, no patirem tants problemes respiratoris, deixarem enrere la pudor a la roba, no ens afogarem en fer esport i podrem gaudir d'una major esperança de vida, intentant evitar mals majors com el càncer o els infarts.

La relació entre el tabac i el cor

Si deixem de fumar, aconseguirem augmentar els nivells de colesterol HDL-C, reduirem el risc de patir una cardiopatia coronària i d'accidents cardiovasculars. A més, reduirem el risc de patir un aneurisma aòrtica abdominal, un tromboembolisme venós i una malaltia arterial perifèrica.

La relació del tabac amb les malalties respiratòries

Aconseguiràs reduir el risc de presentar MPOC, si no és que ja la tens i no ho saps. Tot i això, si la tens, deixant el tabac aconseguiràs millorar la teva salut respiratòria, la teva qualitat de vida i l'esperança de vida. A més, les infeccions respiratòries com bronquitis, pneumònia seran molt més lleus. Reduiràs la tos, els mocs i les sibilàncies del pit. En cas de patir asma, no fumis, les conseqüències poden ser terribles.

Com deixo de fumar

El millor consell per deixar de fumar és entendre els beneficis que tindrà el nostre cos i com millorarà la nostra qualitat de vida. Per a fer-ho és molt important llistar els beneficis directes que aconseguirem, després decidir el dia "D". Aquest dia serà el que deixarem de fumar.

Tot i això, una recomanació és anar disminuint progressivament el consum de tabac. Quan aconseguim aquesta reducció i no tinguem ansietat o en tinguem poca, és el moment de buscar el dia "D". Quan el marquem en el calendari, hem de començar a actuar en conseqüència, creant certes rutines saludables; per exemple, començar a caminar per la naturalesa, deixar d'anar al bar a fer cerveses, etc. També és importantíssim estar amb persones de l'entorn que no fumin i evitar els cafès. 

Així i tot, el més recomanat és demanar hora amb el nostre metge de capçalera per tal que ens doni les pautes segons el nostre cas. Cada persona és un món i hi ha persones que els costarà més i altres menys. 

Així doncs, ara ja tens totes les eines; a què esperes? Et desitgem molta sort en aquest nou camí!