Evitar riscos d'ictus i Alzheimer: els 7 consells dels neuròlegs per mantenir sa el cervell

Aquestes són les recomanacions que hauries de seguir per mantenir aquest òrgan essencial en perfecte estat

Evitar riscos d'ictus i Alzheimer: els 7 consells dels neuròlegs per mantenir sa el cervell

Evitar riscos d'ictus i Alzheimer: els 7 consells dels neuròlegs per mantenir sa el cervell / CC0

El cervell és l'òrgan més important del nostre cos perquè és com el nostre ordinador central. Gràcies a ell sentim, pensem, aprenem, recordem i controlem totes les funcions del nostre cos: des de com ens movem, fins a com parlem, respirem, fem la digestió o com batega el nostre cor.

«Tant la prevenció, com la seva identificació primerenca quan apareixen els primers símptomes, són vitals per reduir l'impacte sociosanitari de les malalties neurològiques», segons el doctor José Miguel Láinez, president de la SEN. Coneixem com prevenir les malalties cardiovasculars, l'obesitat, la diabetis... però és molt probable que no sapiguem com prevenir una malaltia que afecti el nostre cervell. Per aquest motiu, et donem set consells per mantenir el teu cervell sa:

  • El primer és que cal estimular la nostra activitat cerebral i mantenir-se mentalment actiu. Per això, ens ajudaran activitats com llegir, escriure, memoritzar números de telèfon, participar en jocs de taula, fer manualitats, aprendre i practicar un nou idioma, etc.
  • A més, cal evitar el sedentarisme. Exercitar algun tipus d'activitat física de forma regular, ja sigui mitjançant la pràctica d'un esport o fent una o dues passejades diàries d'almenys 30 minuts.
  • Potenciar les relacions socials i afectives i evitar la incomunicació, l'aïllament social i, per descomptat, l'estrès.
  • Seguir una dieta equilibrada, evitant l'excés de greixos animals i de sal i potenciant el consum de fruites i verdures.
  • Portar hàbits de vida saludables, ni alcohol, ni tabac ni drogues. I, per descomptat, descansar dormint 8 hores diàries.
  • Controlar la hipertensió, atès que és el principal factor de risc de malalties cerebrovasculars com ara l'ictus.
  • Protegir el cervell contra les agressions físiques de l'exterior mitjançant la utilització sistemàtica del cinturó de seguretat als vehicles i del casc quan es viatja amb moto.