Com treballen i com es preparen els tècnics de Protecció Civil a Catalunya

L'Institut Superior de Formació Professional UNIVERSAE compta amb un enfocament metodològic exclusiu i avantguardista que assegura una formació d'alta qualitat als alumnes

portada r7

portada r7 / Cedida

Col·laborar en tasques de prevenció i establir mesures de vigilància per evitar incendis forestals, intervenir en tasques de salvament en entorns costaners i recolzar en l'evacuació dels banyistes que es trobin en perill, actuar en incendis urbans i industrials. Aquestes són només algunes de les funcions que els tècnics de Protecció Civil duen a terme per salvaguardar la protecció i la seguretat dels ciutadans.  

Per això, un 'exèrcit' format per milers de professionals i voluntaris es mobilitzen cada any i, especialment, en les èpoques de risc alt com ho és "durant el període de major activitat: l'estiu", confirma el director de la Unitat de Defensa, Seguretat i Emergències d'UNIVERSAE, Sergio Gil, destaca "el paper essencial dels especialistes que desenvolupen el seu treball en aquest sector per a garantir la millor assistència als veïns de tots els municipis". 

Tenint en compte que el 'material' amb el qual treballen és el més delicat possible, la necessitat de salvaguardar la integritat física i la vida de les persones, aquest tipus de professionals estan altament demandats. I aconseguir la seva millor qualificació és tot un repte, només a l'abast dels millors centres docents del món. 

Precisament, l'Institut Superior de Formació Professional UNIVERSAE disposa de l'oferta educativa més adequada pels futurs especialistes d'aquest àmbit, tant a través del Grau Superior en Coordinació d'Emergències i Protecció Civil com del Grau Mitjà en Emergències i Protecció Civil

Es tracta, en els dos casos, de titulacions oficials avalades pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, que es caracteritzen pel fort interès que desperten entre els joves espanyols. Aquestes dues titulacions constitueixen, sense cap dubte, el més qualificat nínxol de tècnics per integrar aquest 'exèrcit' que compon l'ampli espectre que conforma la Protecció Civil, els Serveis d'Extinció d'Incendis i Salvament tant públics com privats manats a intervenir davant qualsevol situació d'emergències

Un espai amb innombrables recursos per simular espais d'emergències

Un espai amb innombrables recursos per simular espais d'emergències / Cedida

Sistemas tecnológicos punteros y un campo de prácticas de más de 7.000 m2

L'Institut Superior disposa d'una metodologia única i pionera, que permet garantir que els alumnes rebin una formació d'altíssima qualitat. D'una banda, UNIVERSAE posa a disposició dels seus estudiants un procés d'aprenentatge únic, ja que integra tecnologia immersiva, activitats ludificades i simulacions en 3D. De manera paral·lela, els graus de Protecció Civil i d'Emergències Sanitàries compten amb un camp de pràctiques de més de 7.000 m², situat a la Regió de Múrcia, on els estudiants poden realitzar simulacres en entorns reals, des de rescats en altura a entorns aquàtics. 

Entre els innombrables recursos que presenta aquest espai destaca una estructura de tres pisos, la piscina de 25 metres, espais que simulen vagons de trens, embarcacions, un contenidor de flashover –en el qual es pot observar l'evolució real d'un incendi–, xarxes de conductes subterranis i fins a un helicòpter amb el qual podran simular intervencions d'emergències de la mà d'experts. Tot això amb la finalitat de facilitar i impulsar l'aprenentatge de noves destreses, coneixements i habilitats entre els futurs professionals de la Protecció Civil i les emergències. 

Aquests recursos es converteixen d'aquesta manera en "elements de primera magnitud que fan d'aquest centre el camp de pràctiques més avançat, perquè disposa de tots els components de l'espectre laboral amb el qual els estudiants s'enfrontaran en un futur professional", explica Sergio Gil. 

Graus amb els millors camps de pràctiques

Graus amb els millors camps de pràctiques / Cedida

La innovació, un factor clau

Un dels valors que caracteritzen l'ecosistema educatiu d'UNIVERSAE és la innovació. A partir d'aquesta, "hem desenvolupat una plataforma virtual denominada UNIVERSAE360 amb la qual els alumnes troben situacions idèntiques als exercicis que posteriorment desenvoluparan de manera presencial en el camp de pràctiques, respectant les seves dimensions i totes les estacions que aquest presenta", assenyala Gil. Un factor que afavoreix que "puguin assimilar els conceptes de la millor forma possible", afegeix el director de la Unitat de Defensa, Seguretat i Emergències d'UNIVERSAE

La plataforma virtual UNIVERSAE360 ofereix una oferta de material educatiu sense precedents gràcies a l'última tecnologia 

A tots aquests ingredients se sumen dos factors que aguditzen l'aprenentatge dels alumnes: "El nivell dels nostres docents, ja que tots ells procedeixen de l'àmbit professional i han conegut en primera persona les matèries que imparteixen, i la garantia que els estudiants podran completar la seva formació amb períodes de pràctiques en l'Administració Pública i en les empreses més competitives", indica el coordinador dels dos graus, Alberto Aguilar. 

Cal destacar que la formació obtinguda en el Grau Superior en Coordinació d'Emergències i Protecció Civil i en el Grau Mitjà en Emergències i Protecció Civil d'UNIVERSAE permet a la persona titulada realitzar rescats i salvaments, així com intervenir en emergències provocades per successos o catàstrofes originades en entorns rurals, forestals i urbans. 

Instal·lacions dedicades als vehicles

Instal·lacions dedicades als vehicles / Cedida

La porta al mercat laboral

Les deu sortides professionals més destacades d'aquests graus formatius d'FP són: 

  • Bomber forestal 
  • Bomber de serveis municipals i provincials 
  • Bomber en aeroports 
  • Tècnic en emergències de les Forces Armades Espanyoles 
  • Vigilant d'incendis forestals 
  • Tècnic de gestió en incendis forestals 
  • Tècnic en Emergències i Protecció Civil 
  • Coordinador de Protecció Civil i Emergències 
  • Cap de serveis d'extinció d'incendis urbans 
  • Cap de serveis d'intervenció davant emergències d'origen natural, tecnològic i antròpic, tècnics i responsables dels serveis d'emergències i protecció civil dels ajuntaments. 
Graus amb moltes sortides laborals

Graus amb moltes sortides laborals / Cedida

Sobre UNIVERSAE

UNIVERSAE es un Instituto Superior de Formación Profesional oficial. Ofrece más de 50 titulaciones oficiales por el Ministerio de Educación y Formación Profesional de España. Desarrolla un modelo de formación disruptivo y único basado en un ecosistema educativo virtual llamado UNIVERSAE360 que integra tecnología inmersiva, actividades gamificadas y simulaciones 3D. Pone en contacto a alumnos y empresas a través de Campus23. Cuenta con siete sedes en cinco países del mundo (Colombia, Costa Rica, Ecuador, España y México) y 65.000m2 de instalaciones. 

UNIVERSAE

Web:https://universae.com/

Direcció: Av. Principal Polígon Industrial Oest. 30196, Sant Ginés, Murcia. 

Telèfon: +34 919 033 434 

Horari: dilluns a divendres de 9:00 a 20:00.