Les Escoles Agràries posen en marxa un projecte de mentoria per assessorar joves amb iniciatives viables en el sector agropecuari

Els nou centres que participen en el programa, entre els quals es troba el del Solsonès, han seleccionat dotze persones amb negocis diversos

Una de les participants del nou projecte per a joves agricultors

Una de les participants del nou projecte per a joves agricultors / ACCIÓ CLIMÀTICA

Redacció

El Servei de Formació Agrària (SFA), unitat del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que gestiona les 15 Escoles Agràries de Catalunya, ha posat en marxa aquest 2023 el Projecte de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores. La nova iniciativa, dirigida als joves que van sol·licitar l'ajut de primera instal·lació l'any 2022, té l'objectiu d'acompanyar i assessorar joves amb idees de negoci viables en el sector agropecuari. Es tracta d'una de les actuacions previstes dins l'Estratègia de relleu generacional de Catalunya per al període 2023-2027 i també, dins el III Programa de dones del món rural i marítim 2022-2025 del DACC.

La mentoria es basa en l'aprenentatge de joves -anomenats mentorats o mentorades-, que comencen la seva activitat professional en el sector agropecuari i tenen un projecte viable. Són persones implicades, amb ganes d'aprendre i participen al programa de forma voluntària. Aquests mentorats i mentorades estan orientats per professionals -anomenats mentors o mentores- amb una experiència laboral destacable, i amb un negoci similar als dels i les joves.

"Des de la xarxa d'Escoles Agràries, estem segurs que la mentoria serà molt productiva i ens donarà la possibilitat de continuar amb la nostra feina formativa i de servei i de seguir contribuint al relleu generacional del sector", afirma Joan Minguet, cap del Servei de Formació Agrària.

En aquest projecte hi participen 9 Escoles Agràries (Amposta, Espiells, Gandesa, Manresa, Mas Bové, Pirineu, Santa Coloma de Farners, Solsonès i Tàrrega), que han seleccionat 12 joves -7 dones i 5 homes-, de diferents comarques de Catalunya i amb negocis diversos.

Les orientacions productives de les empreses dels mentorats i mentorades són variades: 6 de ramaderia (oví de carn i llet, boví de carn, equí de carn i avícola de posta) i 6 agrícoles (fruita dolça, fruita seca, horta, vinya, olivera i planta ornamental). En total, 8 d'aquests projectes són de producció ecològica.

El programa, que neix com a pla pilot, s'allargarà fins al mes de novembre de 2023. En la primera fase, els joves treballen i comparteixen el seu dia a dia a les empreses dels seus respectius mentors, amb l'objectiu de fer immersió directa. D'aquesta manera, aprèn dels èxits i també de les dificultats i possibles fracassos, per tal que després ho pugui aplicar en el seu propi negoci. El jove treballarà durant tots aquests mesos per aconseguir uns objectius fixats a l'inici del programa.

Un altre aspecte molt important de la mentoria és que la relació de confiança que s'estableix entre mentor i mentorat es pugui mantenir en un futur. El programa es va iniciar el passat mes de gener, i des d'aleshores, tant els i les joves com els mentors i mentores han mostrat molt bona sintonia entre ells, així com una gran implicació per facilitar la instal·lació del jove en el sector i millorar les seves possibilitats d'èxit.