El Govern posarà 17 informadors en espais fluvials de la Catalunya central

El dispositiu es desplegarà en punts com la riera de Merlès o la Ribera Salada per controlar l’incivisme 

El Govern incorpora 17 informadors als espais naturals de la Catalunya Central per lluitar contra l'incivisme

ACN

Redacció

El Govern posarà en marxa aquest estiu un dispositiu especial als espais fluvials de la Catalunya central, amb disset informadors que tindran l’objectiu de sensibilitzar els visitants envers el respecte pel medi ambient. L’objectiu d’aquests vigilants, que se sumen als que ja hi ha en algunes zones contractats pels ajuntaments, és el d’evitar la massificació i l’incivisme. L’alt risc d’incendi per la sequera és una de les qüestions que més preocupa.

Ho ha explicat avui la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, durant la presentació del dispositiu d’informadores i informadors als espais fluvials de la Catalunya central. Es tracta del segon dispositiu d’aquestes característiques que es desplega, després que l’any passat també es fes una prova pilot als gorgs i espais fluvials més freqüentats durant l’estiu a la demarcació de Girona. «Aquest estiu tornem a repetir el dispositiu a Girona i hi sumem el que presentem avui a la Catalunya central, amb la presència en tots aquests espais d’un total de 38 informadors», ha assenyalat Barnadas, durant la presentació.

La secretària ha explicat que el dispositiu s’emmarca dins un pla més ampli que des de fa un temps s’està impulsant als principals espais naturals protegits de Catalunya per sensibilitzar els visitants i fomentar les bones pràctiques en aquests indrets protegits. «L’objectiu és fomentar el respecte envers els espais naturals protegits i la natura en general, a fi d’aconseguir un bon equilibri entre gaudir de la natura i protegir-la i conservar-la», ha posat en relleu Barnadas. 

«Enguany, en una situació de sequera com la que patim i amb un elevat risc d’incendi, hem de ser especialment curosos a l’hora d’accedir al medi natural, i la tasca dels informadors, en aquest sentit, és especialment valuosa per prevenir comportaments incívics i indesitjats», ha afirmat Barnadas.

El servei que es desplegarà a la Catalunya central començarà el 7 de juliol i estarà format per disset informadors. Donarà cobertura al paratge de Santa Candia-Gorgs de la riera d’Orpí; la riera de Merlès de Borredà, la Quar, Lluçà i Santa Maria de Merlès; el Salt de Sallent; el Morro de l’Abella; la Serra de Cabrera; la Ribera Salada de Lladurs, Castellar de la Ribera i Odèn i el riu d’Aigua d’Ora. Molts d’aquests espais també compten amb la figura dels guardes rurals, un servei de seguretat privada contractat pels ajuntaments amb capacitat sancionadora. 

El paper dels informadors

Els informadors ambientals realitzaran tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinaran amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el cos d’Agents Rurals i els guardes rurals. També realitzaran tasques de recollida de dades per analitzar i estudiar amb posterioritat el funcionament del servei i de les mesures de regulació.

En la prova pilot realitzada a Girona l’any passat, a banda de constatar una elevada freqüentació i capacitat de càrrega d’aquests espais, la major part de mancances i incidències registrades pels informadors ambientals tenien a veure amb manca d’informació per part dels visitants, excés de soroll, presència d’animals domèstics deslligats, aparcaments de cotxes fora dels espais habilitats o abocament de residus, entre d’altres.

A més del dispositiu en els espais fluvials de la Catalunya central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica també incrementarà aquest estiu la presència d’informadors ambientals als parcs naturals gestionats per la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època registren un major nombre de visitants. En total, hi haurà 47 persones que es distribuiran pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional de d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.