Solsona acollirà la presentació d'un llibre sobre la figura de l'àliga a les festes catalanes

L'historiador de l'art i arxiver Daniel Vilarrúbias parlarà de la seva obra en una conversa amb Carles Freixes

Visitants al quarto dels gegants de Solsona

Visitants al quarto dels gegants de Solsona / Òscar Rodbag

Redacció

El Quarto dels Gegants de Solsona, amb la presència de l’àliga de la ciutat, acollirà el dissabte 20 d’abril la presentació del llibre L’entremès de l’àliga a Catalunya. Noves aportacions sobre Igualada i altres poblacions, de l’igualadí Daniel Vilarrúbias i Cuadras. Serà en format de conversa de l’autor, que és historiador de l’art i arxiver, amb el director del Museu de Solsona i expert en cultura popular, Carles Freixes.

Què són, quan apareixen, com eren i què feien les àligues processionals i festives catalanes són algunes de les preguntes que vol respondre aquest llibre. També té l’objectiu de desmuntar alguns mites que han circulat sobre aquest entremès. L’obra omple un buit documental sobre el qual l’expert en patrimoni festiu Jan Grau qualifica, en el pròleg, com “la reina de totes les figures festives”.

Per als Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, impulsors de l’edició del llibre, L’entremès de l’àliga a Catalunya documenta al llarg de la història totes les àligues que representen el poder de les ciutats o seus de diòcesis catalanes. Es tracta d’una “aportació científica que contribuirà a reforçar el valor i l’interès per preservar i projectar un element tan emblemàtic del bestiari”. 

La presentació d’aquesta obra, editada pel Departament de Cultura, és coorganitzada pel mateix Departament, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Solsona i l’Agrupació de Geganters.