Els Mossos d'Esquadra han alertat sobre uns missatges que circulen a través de Whatsapp en els quals un contacte conegut pregunta per un codi rebut al telèfon mòbil. Si rep un d'aquests missatges, vagi amb compte: podria estar a punt de convertir-se en la següent víctima de l'estafa.

El primer que desperta sospites és rebre al mòbil un SMS enviat per WhatsApp amb un codi de 6 dígits. A continuació li arribarà un missatge de Whatsapp d'un dels nostres contactes freqüents, que ja haurà sigut piratejat prèviament, i ens demanarà que li donem aquest codi. Si es comparteix el codi, el 'hacker' haurà obtingut accés lliure al seu compte de WhatsApp.

Recuperar-lo a canvi d'un rescat

L'objectiu d'aquests pirates informàtics és robar el màxim nombre de comptes de Whatsapp possibles per demanar un rescat econòmic a canvi de recuperar-lo. Però no és necessari pagar per recuperar-lo. Per neutralitzar l'intent d'estafa es pot donar d'alta una altra vegada el compte de WhatsApp i verificar el número de telèfon. Així es bloquejarà l'accés al ciberestafador. Aquesta 'app' explica com recuperar el compte a la seva pàgina de preguntes freqüents.

No obstant això, si el 'hacker' ha activat l'opció de 'verificació en dos passos', el compte quedarà bloquejat i no es podrà recuperar fins que hagi passat una setmana.

Prevenció de l'estafa

La suplantació de comptes de WhatsApp es va començar a detectar l'estiu passat. En les últimes setmanes, aquests robatoris s'han tornat a activar. L'inspector Sergi Martínez, de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana (ATPROX), recomana que els usuaris activin, des de la pestanya de configuració de l'aplicació, l'opció de «verificació en dos passos». D'aquesta manera, els 'hackers' no podran entrar al compte si no disposen del codi PIN de 6 dígits que s'ha activat.

Aquest dimecres, basant-se en les indicacions de l'inspector, els Mossos han publicat aquest tuit amb les indicacions per prevenir que els estafadors compleixin el seu propòsit.