El Govern declararà la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, que aplega uns sis milions de persones. Es tracta d'un estadi de transició entre l'actual estat d'excepcionalitat i l'estat d'emergència que permetrà intensificar algunes per forçar la reducció dels consums d'aigua davant la manca de pluges que afecta tot el territori. Està previst que l'anunci el faci el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, on detallarà les restriccions que entraran en vigor amb aquesta nova fase. La declaració afectarà 202 municipis de 14 comarques, entre aquests hi ha la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona.

La declaració de l'estat de preemergència és un pas més per fer front a la sequera que viu el país, la més greu des que es tenen registres. La magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la ratxa seca acumula ja 31 mesos -en la sequera del 2008 en van ser 19-, i el 50% del territori català s'ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm. Per tornar a una situació de normalitat, segons va apuntar el Meteocat la setmana passada, caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. Tanmateix, no es preveu cap episodi de pluja abundant en el curt i mitjà termini.

 

És per aquesta raó que el Govern ha decidit passar de la fase d'excepcionalitat a la fase de preemergència en el sistema Ter-Llobregat, àmbit on viuen més persones i on hi ha una major concentració d'activitat comercial i industrial, atès que inclou l'àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d'un estadi que no està previst en el Pla Especial de Sequera i, segons va explicar el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, la setmana passada, es decreta amb la voluntat d'enviar un missatge d'alerta a la ciutadania per tal que augmenti el seu estalvi d'aigua davant una situació de sequera "molt crítica". És, per tant, un estadi de "transició" cap a la fase d'emergència que, segons l'executiu, podria arribar a finals de desembre o al gener.

El conseller Mascort detallarà les mesures previstes en aquesta fase de preemergència aquest migdia, durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern. En l'actual estat d'excepcionalitat, les restriccions afecten els usos agrícoles, industrials i urbans, i inclouen la limitació de la dotació d'aigua en 230 litres per persona i dia.

Riudellots de la Selva, Pacs del Penedès o Matadepera, entre els municipis que dupliquen la limitació de 230 litres d'aigua per habitant i dia

Precisament, aquest dilluns l'ACA va actualitzar les dades de consum d'aigua per municipi durant el mes d'octubre. Segons es desprèn d'aquestes, dins el sistema Ter-Llobregat, que inclou les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat, hi ha una seixantena de municipis que incompleixen la dotació de 230 litres d'aigua per habitant i dia.

 

Així, durant el mes d'octubre, els municipis que van registrar un consum d'aigua més elevat van ser Riudellots de la Selva (la Selva), amb 665 litres, Torrent (Baix Empordà), amb 500 litres, Pacs del Penedès (Alt Penedès), amb 498 litres, Matadepera (Vallès Occidental), amb 468 litres, i Vilobí del Penedès (Alt Penedès), amb 451 litres.

D'altres municipis amb un consum molt elevat són Begur (Baix Empordà), amb 409 litres el mes d'octubre, Olivella (Garraf), amb 367 litres, o Vallromanes (Vallès Oriental), amb 348 litres d'aigua per persona i dia.

25

Imatges d'un moment crític: Catalunya viu l’episodi de sequera més greu registrat mai

Pel que fa als municipis amb més habitants dins el sistema Ter-Llobregat, els que va van registrar consums per sobre del límit establert durant el mes d'octubre van ser, entre d'altres, Lloret de Mar (la Selva), amb 244 litres d'aigua per habitant i dia durant el mes d'octubre, Sitges (Garraf), amb 251 litres, Sant Pere de Ribes (Garraf), amb 259, Malgrat de Mar (Maresme), amb 267 litres, Sant Celoni (Vallès Oriental), amb 260 litres, Tordera (Maresme), amb 238 litres, Caldes de Montbui (Vallès Oriental), amb 243 litres, o Cubelles (Garraf), amb 308 litres.