Navàs mostra el potencial del comerç d'artesania a la fira de tardor

L’exhibició de Fit Kid del municipi, la trobada de puntaires i la roda d’esbarts acaparen l’atenció de centenars de persones

Parades d'artesania a la fira de tardor de Navàs

Parades d'artesania a la fira de tardor de Navàs / Pol Vila

Pol Vila

La Fira de Tardor de Navàs va cloure ahir la seva 91a edició amb una concorreguda fira d'artesania que va acostar el públic al comerç i als artesans locals. L’exhibició de Fit Kid del municipi, la 26a Trobada de puntaires i la 35a Roda d’esbarts de la Catalunya Central van acaparar l'atenció de centenars de persones que es van aplegar a la plaça de l'Ajuntament.

L'activitat a Navàs va començar d'hora al matí amb les parades d'artesania disposades al voltant de la plaça del consistori. En total, n'hi havia més d'una setantena amb tota mena de productes: aliments i begudes artesanals (coques, olives, mel, licors, ratafia, formatge, embotit i xocolata), complements i peces de vestir, accessoris per la llar, ninots, estovalles franceses, quadres i olis corporals. Paral·lelament, la fira també comptava amb dues creperies i un punt de venda de castanyes. Els estudiants de quart d’ESO de Navàs van establir dues paradetes per recaptar diners pel viatge de final de curs.

Els punts de parada obligatoris per als assistents eren l’exposició de fotografies amb Fotofilm Navàs - amb més d’una trentena d’instantànies -, el taller de ceràmica amb Rosa M. Batlló, Rosa Bertran i Palmira Bonvehí, la demostració d’esmalt al foc amb Artfocjoia, l’exhibició de cistelleria amb Aleix Grifoll i els tallers d’elaboració de paper amb Sastres Paperers i de xapes amb l’Ateneu Popular La Feixa.

En un dels laterals de la plaça hi havia la carpa Aprop, on es van fer tasts de productes artesanals. El primer era d’oli i la sessió va començar a les onze del matí amb l’Escola de Vitivinicultura del Bages. El tast de formatges artesanals de Can Music va protagonitzar la segona tongada de degustacions a les dotze del migdia i, a la una, les persones inscrites van poder assaborir el vermut de Tres Cadires.

L’atenció dels centenars de persones que a poc a poc van anar omplint la fira va quedar eclipsada al centre de la plaça. Allà, s’hi va fer la trobada de puntaires amb més de cent participants de vint-i-quatre municipis de diferents indrets de Catalunya. Seguidament, a les onze, va començar l’exhibició de vint-i-dues ballarines de Fit Kid Navàs. Es tracta d’una modalitat que combina exercicis gimnàstics amb coreografies, entrellaçant balls amb tota classe d'acrobàcies. Finalment, a les dotze va tenir lloc la roda d’esbarts de la Catalunya Central. Hi van participar l’Esbart DansaJove de Navàs, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny i l’Esbart Vila de Sallent.