Un centenar de persones protesten a Sant Fruitós de Bages per la pujada d'impostos

L'alcalde Joan Carles Batanés (GfP) ha suspès la sessió minuts després de començar per aturar les contínues interrupcions i crits del públic

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Un centenar de persones s’han concentrat davant de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages a les 6 de la tarda per protestar contra la pujada d'impostos que ha proposat el govern local de Joan Carles Batanés, que consideren exagerada i injusta. Els veïns que s'han concentrat a la porta del consistori han entrat al saló de plens, fins que no han quedat més cadires. A l'interior de la sala hi havia una cinquantena de les persones que es manifestaven, que mentre els regidors estan debatent les propostes, han interromput la sessió amb crits contra l'increment. Poc després d'arrancar la sessió, l'alcalde ha decidit suspendre el ple temporalment durant més de 20 minuts. Després de la pausa, ha reclamat als assistents que permetessis desenvolupar la sessió plenària i ha reprès el ple.

Els veïns, que han seguit la convocatòria que van fer per xarxes Rosa Carrera i la seva filla Jéssica López, duien pancartes i cartells, la majoria fets manualment a casa. L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages porta a aprovació aquest vespre les noves ordenances per al 2024 que plantegen un increment de les taxes i impostos. Concretament, es tracta d'una pujada del 23,1% en l'IBI urbà, del 24,6% en l'IBI industrial i comercial i del 45% en la taxa d'escombraries. Les organitzadores de la protesta asseguren que no estan afiliades a cap partit.

Rosa Carrera ha indicat que és una resposta "d'indignació" per l'increment, i considera que la proposta del govern "és un abús i una injustícia". I ha afegit que "no és coherent que l'alcalde [Joan Carles Batanés] digui que no hi ha diners quan ells s’han apujat tots el sou".

L'alcalde i la resta de membres del govern eren a l'interior de l'Ajuntament ja abans de la protesta. I mentre aquesta es produïa, a l'interior de l'edifici dos policies locals han vetllat l'accés. L'oposició, en canvi, ha arribat a l'edifici consistorial poc abans de l'inici de la sessió. Àdria Mazcuñán, exalcaldessa i cap del grup d'ERC, ha entrat sense més problemes. A mesures que s'ha apropat l'hora d'inici s'han incrementat els crits de "fora Batanés". Als cartells s'hi podia llegir «menys impostos més neteja», "Batanés no vas bé" i "Batanés el nostre alcalde no és".

Per la seva banda, ERC Sant Fruitós de Bages ha denunciat abans de la sessió que hi ha augment excessiu dels tributs. En un comunicat, la formació considera l'increment tributari "desmesurat" perquè "hi ha alternatives a aquesta pujada, perquè perjudica els ciutadans i l'economia local i perquè ha estat molt mal argumentat per part del govern municipal, el qual, abans de proposar-lo, no ha tingut en compte el marc econòmic general".

Fa un mes, l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés (GfP) va fer balanç dels primers 100 dies de mandat en una roda de premsa on va assegurar que "ens hem trobat amb un transatlàntic parat" i ho va exemplificar amb problemes de liquiditat. Segons el govern, el consistori es troba amb l’endeutament més alt dels darrers 10 anys i ja va avançar que "caldria fer un pla de contenció de la despesa i una revisió de les taxes i els impostos per pal·liar la situació".