Els tres pessebres vivents del Bages conviuran aquest dissabte i dilluns

Les Torres de Fals, Fonollosa i Món Sant Benet acullen representacions dels seus espectacles nadalencs

El Pessebre Vivent del Bages, a les Torres de Fals, farà un total de tretze funcions

El Pessebre Vivent del Bages, a les Torres de Fals, farà un total de tretze funcions / Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

Qui encara no hagi gaudit dels espectacles nadalencs que es poden veure aquestes festes a la comarca té aquest dissabte i dilluns l’oportunitat de triar entre les tres propostes programades enguany al Bages, i que ja estan consolidades com unes de les grans cites de les festes de Nadal. Les Torres de Fals, Fonollosa i Món Sant Benet acullen aquests dos dies representacions dels seus muntatges, l’any de la commemoració dels 800 anys del primer pessebre vivent a la localitat italiana de Greccio.

El veterà Pessebre Vivent del Bages, a les Torres de Fals, va iniciar les tretze funcions previstes de la seva 45a edició el cap de setmana del 16 i 17 de desembre i es pot tornar a veure aquest dissabte i dilluns, amb sessions a les 6 i a les 7 de la tarda. L’espectacle nadalenc més degà de la comarca, que viurà les darreres representacions el 6 i 7 de gener, manté les més d’una vintena d’escenes habituals, estàtiques i en moviment, i com a novetat incorpora una mostra d’oficis a l’inici del recorregut. Durant aproximadament una hora, els visitants podran retrocedir dos mil anys per endinsar-se en escenes bíbliques i costumistes, que narren la història al voltant del naixement de l’infant Jesús, amb acurats efectes de so i llum, que fan realitat unes 280 persones, entre tècnics i figurants.

El cafè antic és una de les noves escenes de la Nit Viva de Fonollosa

El cafè antic és una de les noves escenes de la Nit Viva de Fonollosa / ALEX GUERRERO

Més de 900 persones van recórrer, el dia de Sant Esteve, els carrers i interiors de cases centenàries del raval del Sastre de Fonollosa, en les dues primeres sessions de la Nit Viva, l’espectacle que recrea la vida a pagès de fa més d’un segle. El muntatge, al qual participen més de 180 persones de les poblacions de Fonollosa, Camps, Aguilar de Segarra, Castelltallat i rodalia, es pot tornar a veure en doble sessió, a 1/4 de 7 i a 2/4 de 8 de la tarda, aquest dissabte i el dilluns, 1 de gener. Els visitants poden fer un recorregut per la quarantena d’escenes de l’espectacle, que ha retornat al calendari d’esdeveniments nadalencs després d’un parèntesi de 3 anys a causa de la pandèmia.

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic que té lloc dins un monestir

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic que té lloc dins un monestir / ALEX GUERRERO

Després de les dues primeres jornades de representacions, el complex cultural de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, acollirà dissabte i dilluns les darreres funcions, amb diferents sessions diàries, de la quarta edició del seu pessebre vivent, que té la singularitat que és l’únic pessebre de tot Catalunya que té lloc dins un monestir medieval. Els diferents racons del monestir es transformen per acollir la recreació de les tradicionals escenes d’un pessebre vivent, però també d’altres de representatives de la vida monacal i medieval, com per exemple la representació d’oficis antics. Aquesta edició, amb més d’un centenar d’actors i projeccions de gran format, compta amb la novetat que aquells qui ho volen, al final del recorregut, poden quedar-se a ballar danses medievals al jardí de l’absis en un taller obert i participatiu.