La Patum diu adeu amb salts menys atapeïts

La Patum Completa ha omplert la plaça de Sant Pere de Berga, però no ha estat tan multitudinària com la de dijous i ha permes a les comparses fer rotllana amb menys problemes 

Comença la Patum completa de Diumenge

Anna Costa

Berga ha dit adeu a cinc dies de festa grossa amb una Patum Completa que es va desenvolupar amb normalitat, sense cap incidència i sense pluja, després del xàfec de la tarda. A diferència de la Patum Completa de dijous, que els primers salts ja van constatar la dificultat que tenien les comparses per obrir passadís entre la multitud i fer rotllana per ballar al mig de la plaça de Sant Pere, ahir no van tenir tants problemes. 

Tot i que la plaça es va omplir, el diumenge de Corpus l’afluència de visitants no sol ser tan alta com la de dijous. Ara bé, els berguedans i molts patumaires de poblacions veïnes no van fallar a la cita. «L’últim dia de Patum tampoc no ens el podem perdre», explicava una parella de Gironella. Havien pujat cada dia a Berga per viure els passacarrers, les Patums de Lluïment i les Patums Completes, i tot i admetre que havien dormit poc i acumulaven cansament, «hem de cremar els últims cartutxos». Aquesta era la tònica que es respirava a la plaça. Després de dies intensos de Patum i de festa fins a altes hores de la matinada, encara quedaven forces per viure la darrera nit de festa.

Els Turcs i Cavallets de la Patum 2023

Oscar Bayona

Els patumaires van saltar i ballar al ritme de les comparses i taral·larejar les melodies amb entrega i eufòria. I els salts de plens van fer vibrar la plaça, omplint-la de foc.Una de les persones que va saltar de ple va ser el físic berguedà i Creu de Sant Jordi 2022 Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya, que, segons deia, «feia anys que no saltava de ple i estic molt content de poder-ho fer, és un honor». L’acompanyant era el seu germà. Va ser un bon salt de plens. Després d'aquest primer salt, la plaça es va buidar bastant.

Així s'ha viscut la Patum Completa de diumenge, des de dins

Oscar Bayona

Concerts plens amb so baix

Els concerts de Patum han funcionat bé, segons la valoració que en feia ahir el regidor de Joventut, Isaac Santiago: «Tal com pronosticàvem, les actuacions de la zona de Barraques han estat un èxit de convocatòria, sobretot divendres i dissabte. Dijous hi va haver menys afluència de públic, però dissabte hi va haver molta gent, i de fet és el dia que ens interessava aplegar el màxim volum de gent per descongestionar el passacarrers».

Els caps de cartell de dissabte van ser The Tyets i Brams, que van omplir la plaça Cim d’Estela i això va fer que al públic assistent a les últimes files no els arribés el so en condicions òptimes: «L’afluència de gent hi va influir, a darrere de tot se sentia un pèl menys, és cert. Són aspectes per millorar de cara a l’any que ve», va dir Isaac Santiago.

La Patum des del balcó

A part de les autoritats locals, el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, va ser ahir al balcó de l'Ajuntament de Berga per presenciar la Patum Completa. També s'hi van asseure Mireia Vall, coordinadora territorial a la Catalunya Central dels Serveis Territorials de Barcelona de Drets Socials; Marta Domènech, directora General de Turisme; Elena Roca, directora Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central; Esteve Riembau, director de la Filmoteca de Catalunya; Pere Saló, director territorial del Departament de Territori a Girona; Josep Rull, president del Consell Nacional de Junts per Catalunya; Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà; Antònia Baraldés, gerent de l’Hospital de Berga-Salut Catalunya Central; i Manel Alías, periodista berguedà.

Subscriu-te per seguir llegint