L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà atribueix la victòria de Vox a motius xenòfobs

El fill del batlle i regidor del consistori va resultar ferit pels trets que va rebre amb una escopeta de perdigons, el juny

El socialista Manel Anselmo s’ha mostrat dolgut pel resultat electoral al poble, l’únic de Catalunya on ha guanyat l’extrema dreta

Manel Anselmo i Nil Anselmo davant de l'ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà

Manel Anselmo i Nil Anselmo davant de l'ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà / Arxiu/Marc Canturri

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo (PSC), atribueix la victòria de Vox als fets que van ocórrer al poble a mitjans de juny quan un home de nacionalitat marroquina va disparar amb una arma de caça carregada de perdigons el seu fill i regidor de l'Ajuntament de Sant Jaume, Nil Anselmo. El jove de 25 anys va resultar ferit després que l'home, un ocupa, el disparés amb l'escopeta de caça arran d'un conflicte relacionat amb la propietat de l'habitatge, una masia situada al terme de Les Llosses (Ripollès) però a tocar de Sant Jaume.

Aquesta agressió va generar "ràbia i impotència al municipi", ha explicat a Regió7 l'alcalde, Manel Anselmo, i, segons ha dit, "ha derivat en vots a Vox sense pensar que votaven un partit d'ultradreta, feixista".

El primer poble català on guanya Vox

Sant Jaume de Frontanyà, amb un cens electoral de 23 persones, s'ha convertit en el primer municipi de Catalunya on Vox ha quedat com a primera força. Al segon poble més petit de Catalunya, per darrere de Gisclareny, van anar a votar 12 persones, de les quals la meitat van votar Vox. Dels 12 vots, se'n van comptabilitzar 11 de vàlids, 6 dels quals per la formació d'extrema dreta, dos vots per al PSC, un per a ERC, un per a Junts i un per al PP.

L'alcalde, Manel Anselmo, dolgut pels resultats

Vox va obtenir el 54,5% dels vots a Sant Jaume, un resultat que va agafar per sorpresa l'alcalde i no se'n sabia venir. "No m'ho esperava gens", reconeixia aquest dilluns al matí Manel Anselmo. El recompte electoral el va deixar tan desconcertat que pràcticament ha passat la nit sense dormir: "Em costa de creure que persones properes que sé que no són simpatitzants de Vox hagin introduït la papereta d'aquesta formació a l'urna". S'ha mostrat dolgut i convençut que els trets amb l'escopeta de caça han estat el detonant de la decisió de sis veïns del poble, o com a mínim de més de la meitat, ha apuntat: "Estic convençudíssim que si no haguéssim viscut aquell episodi violent Vox no hauria guanyat, i potser ni tan sols obtingut cap vot".

L'alcalde recorda que el mes passat, després que el seu fill resultés ferit pels trets, hi va haver mostres d'indignació entre el veïnat i es van poder sentir comentaris com ara "el què haurem de fer és votar a Vox". Comentaris, segons Anselmo, "que t'imagines que es diuen a cop calent i no els dones importància".

Ara, però, després que Vox hagi estat la força més votada a Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo lamenta no haver pogut fer res per aturar la victòria: "Si m'hagués pensat que hi havia sis persones disposades a votar Vox, hauria intentat parlar amb elles i fer-los veure què representa votar un partit d'extrema dreta. Suposo que ho van fer sense saber ben bé què votaven". Aquest és el missatge que ha transmès per telèfon a Joan Roma, històric dirigent socialista berguedà, que al migdia era amb l'únic polític que havia mantingut conversa.

També hi ha hagut missatges al grup de whatsapp dels veïns del poble. Amb emoticones de sorpresa i estupefacció, alguns posaven el crit el cel pel fet que Vox s'hagi imposat amb més del 50% dels vots, mentre que d'altres treien ferro a l'assumpte.

Subscriu-te per seguir llegint