Educació assegura que està treballant en el cas d'assejament escolar a Berga

El departament diu que hi ha hagut interlocució directa amb la família, i els pares ho neguen

Els pares no volen que la nena comenci un nou curs a l'escola Sant Joan de Berga

Els pares no volen que la nena comenci un nou curs a l'escola Sant Joan de Berga / Arxiu/D.C.

Educació no dona per tancat el cas de la nena de Berga que, segons la família, el curs passat va patir assetjament escolar a l’escola Sant Joan de la capital del Berguedà. Segons fonts del departament, «s’està treballant amb l’objectiu de resoldre el cas preservant el benestar de l’infant». La resposta no implica, de moment, una rectificació de la negativa inicial del departament a accedir a un canvi d’escola, com reclamen els pares, i, per tant, a hores d’ara la nena manté l’assignació al mateix centre escolar on va acabar cinquè el curs passat.

Els pares expliquen que companyes de classe deixaven de banda la seva filla a l’hora del pati, l’insultaven, li cantaven cançons despectives i fins i tot i li estiraven els cabells, tal com va recollir Regió7. D’entrada, el departament d’Educació de la Generalitat, a través de la inspectora dels serveis territorials de la Catalunya Central, va denegar el canvi d’escola que va sol·licitar la família. Els pares diuen que volen evitar a la filla «el mateix calvari» del darrer curs. La inspectora va considerar que havia de cursar 6è de primària a la mateixa escola Sant Joan i no pas a Olvan, que era la petició dels pares. Se’ls va informar que es «desestimava la petició i es mantenia l’assignació a l’escola Sant Joan de Berga», sense cap més argument ni explicació.

Els pares, en desacord amb la decisió, van presentar recurs d’alçada, es van posar en contacte amb la Síndica de greuges, van seguir insistint a Educació i fins i tot van fer arribar una carta a la consellera Anna Simó expressant la necessitat del canvi d’escola, «o a la d’Olvan o que ens donin una altra alternativa». Cap resposta fins a avui. Tot i això, des del departament assenyalen que «Educació ha fet seguiment del cas des que n’ha tingut coneixement i ha propiciat la interlocució directa amb la família en tot moment». Els pares de la nena ho neguen: «No és cert. Només vam mantenir una conversa telefònica amb la inspectora a final de curs, quan ens va dir que ho havíem de resoldre amb l’escola. Li vam dir que ho havíem fet amb totes les parts, direcció i família, i que la situació continuava». No es va activar cap protocol. 

La mare, Sandra M., també explica que aquella conversa va acabar amb un «no som partidaris de canviar la nena d’escola perquè patirà un procés de dol», per part de la inspectora. La mare, psicòloga de professió i especialitzada en dol es posa les mans al cap: «La meva filla patiria un procés de dol si l’haguéssim de treure d’una escola on està bé, però no si està en una escola on no vol anar i no aguanta més el bullying». Sandra M. lamenta que Educació no resolgui un cas «tan greu d’assetjament escolar».

Els pares reiteren que dimecres la seva filla no començarà el curs a l’escola Sant Joan de Berga, i afegeixen: «Si Educació volgués el benestar de la nostra filla, no l’haurien deixat al mateix centre».

USTEC fa costat a la família

El cas ha fet moure fitxa al sindicat de docents USTEC, que considera «inadmissible» que la inspectora denegui el canvi de centre. Segons ha dit la portaveu nacional del sindicat, Iolanda Segura, «és vergonyós que s’hagi actuat d’aquesta manera»

Segura critica que el departament d’Educació «no posi les mesures necessàries per al benestar de la víctima quan hi ha un cas real de bullying. Cal actuar amb conseqüència i prioritzar protegir la víctima, i si en aquest cas la família manifesta la voluntat de canviar d’escola no s’ha de qüestionar». Iolanda Segura ha volgut deixar clar que fan costat a la família i que si el cas no es resol el posaran sobre la taula a la propera mesa sectorial.

Silenci de les administracions

L’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà no s’han volgut pronunciar sobre el cas, deixant-lo a les mans de la Generalitat.

Subscriu-te per seguir llegint