Blog 
Psicologia
RSS - Blog de Glòria Ribas Serra

L'autor

Blog Psicologia - Glòria Ribas Serra

Glòria Ribas Serra

Glòria Ribas Serra (Cardona, 1954). Llicenciada en Psicologia Clínica i psicoterapeuta. M'agrada escriure articles relacionats amb aquesta temàtica.

Sobre aquest blog de Manresa

Articles de divulgació de la psicologia


Arxiu

 • 25
  Març
  2017
  Psicologia

  L'aprenentatge que no s'acaba mai

  L'aprenentatge que no s'acaba mai - Blog Psicologia


  L’aprenentatge no s’acaba mai. Quan hagis aconseguit un diploma “exitós” la vida continuarà...


  L’educació és un procés de desenvolupament integral de la personalitat mentre vivim. La pedagogia és l’art i la ciència d’educar.

  Pares i mestres guien en coneixements i en valors a través de la paraula, les accions, els sentiments i les actituds. L’educació per a la convivència vetlla per al desenvolupament social, cultural i personal, ensenya les manere...


 • 16
  Març
  2016
  Psicologia. Emocions

  Parlem de les emocions (5). L’alegria

  L’alegria és la consciència de la llibertat creadora
  Jean-Paul Sartre

  Acabo aquesta sèrie parlant de l’alegria. L’emoció que ens fa sentir satisfets i actius. Ens hi trobem bé. La seva expressió per excel•lència és el riure. Sol estar relacionada amb rebre una bona notícia, sentir-nos estimats, reconeguts, aconseguir alguna cosa que ens ha costat, gaudir de les petites coses, una trobada, un paisatge, una música, etc.

  Els seus beneficis es noten en el reconfort de l’estat ...


 • 17
  Febrer
  2016
  Psicologia. Emocions

  Parlem de les emocions (4). La ràbia

  És un estat d’ànim irritat, enutjat, indignat, furiós...

  Se la considera lligada a la frustració no tolerada: expectatives i objectius no aconseguits; insatisfaccions; contrarietats i injustícies.

  Ens defensem davant l’obstacle que s’interposa en el camí.

  Mal gestionada pot donar lloc a mostres d’agressivitat, rancúnia, ressentiment, violència, venjança i odi.

  Com regular-la o gestionar-la

  Sentir ràbia no és positiu ni negatiu. És necessari...


 • 23
  Juliol
  2015
  Psicologia. Emocions.

  Parlem de les emocions (3) La tristesa

  Continuant amb el tema de les emocions iniciat en aquest bloc parlem de les emocions (1)(2), la tristesa és una de les emocions bàsiques o primeres juntament amb la ràbia, l’alegria i la por.

  Concepte de tristesa.-

  -  Es produeix quan patim una pèrdua preuada, una desgràcia o una contrarietat en els nostres projectes.

  -  Es veuen les coses de color gris, sense llum. Estem desmotivats per a ser i per a fer.

  -  Pot anar acompanyada de desil·lusió, de ganes d’aïllar-nos, de cansame...


 • 28
  Setembre
  2014
  Psicologia. Emocions

  Parlem de les emocions (2) La por

  En les definicions de la POR hi trobem que és un torbament de l’ànim, una inquietud, fins i tot una commoció psicofisiològica que hom experimenta davant d’un perill imaginat o real. També ens parlen d’aprensió a l’esdeveniment d’un mal o d’alguna cosa contrària al que desitgem.  Com a antònims a la POR es parla de l’esperança, de la confiança i de la tranquil·litat. Tal com es deia a parlem de les emocions (1), la POR és una de les emocions bàsiques (o ...

 • 10
  Agost
  2014
  Psicologia. Emocions

  parlem de les emocions (1)

  En l’origen llatí la paraula, emoció (emovere) significa “agitar”, vol dir que respon a una agitació de l’ànim, és com el motor que ens mou a fer alguna cosa o que ens posa en marxa.

  L’emoció és una percepció dels sentits, una reacció fisiològica on no intervé la voluntat ni la racionalitat, és breu, ràpida i intensa, pot respondre a estímuls interns o externs inesperats. La reacció emocional és incontrolable, és el cos el que reacci...


 • 18
  Juliol
  2013

  Una reflexió sobre l'amistat

  Que dues persones siguin amigues o que no ho siguin és una qüestió genuïnament personal d’elles dues. L’amistat, els favors, les trobades i la companyia, no es poden exigir perquè l’amistat no és sinó és lliure. No és cap dret, s’és amic perquè s’està bé amb l’altre.


  Tenir i ser un amic incondicional ens dona repòs a l’ànima, ens consola i ens allibera de les angoixes, del rebuig, de la solitud i ens permet treure’ns les màscares. Naturalment que un amic ens pot fallar perquè nosaltres també ho farem més d’una vegada però quan pots senti...


 • 12
  Juny
  2013

  “Estic estressat/da”

  Significat

  El terme estrès prové del mot anglès stress que significa tensió i s’utilitza en el sentit general de sobrecàrrega. Estem estressats quan les demandes del medi són superiors als recursos personals per afrontar-les. L’experiència subjectiva d’estrès és aquesta vivència de  sobrecàrrega que requereix un sobreesforç. Està influïda per variables personals, de l’entorn i del moment vital en que es produeix. 

  Se sol diferenciar stress de distress per assenyalar que el primer no sempre és dolent, hi ha persones que fins i tot se senten mi...


 • 05
  Setembre
  2012

  Mentides i Veritats

  Mentides i veritats.

  Menteix-me, digues que m’estimes i que m’has estat esperant durant tot aquest temps, li va demanar el Johnny Guitar (Sterling Hayden), un pistoler de l’oest americà a la Vienna (Joan Crawford), una ballarina i antic amor amb qui es retroba al cap dels anys a la pel·lícula “Johnny Guitar” estrenada l’any 1954 i ella li respon t’estimo encara que sigui mentida i t’he esperat tot aquest temps, però mentin, li deia la veritat.

  Per què mentim?

  Cadascú podria donar diverses respostes i la llista seria llarga. Mentim per v...


 • 18
  Febrer
  2012

  La memòria i les emocions

  Si la realitat és un procés en construcció, també ho podríem dir de la memòria. Una mateixa experiència pot ser viscuda i recordada de diverses maneres perquè cada vegada que recordem, no tornem a un passat intacte sinó que el reconstruïm des del present.

  La memòria és la capacitat del cervell de guardar informació i de recordar-la. En aquest procés hi participen diverses estructures i parts del cervell en el qual, les emocions hi influeixen de manera significativa.

  L’estat d’ànim és com un filtre a l’hora de seleccionar els records. Si estem tri...