L'Humus Mediterrani consolida Sant Domènec com a espai de ball folk

L'off de la Fira Mediterrània programa cinc concerts, tres a la plaça i dos a l'Espai Òmnium, entre el 6 i 7 d'octubre | Actuaran Sa Lup, Sorguen, Verge de Sosa, Autèntics i Genuïns i Trèvol

El duet Sa Lup (esquerra) amb Ignasi Perramon (D'arrel), Jordi Fosas (director artístic Fira Mediterrània) i Ramon Navarro (D'arrel)

El duet Sa Lup (esquerra) amb Ignasi Perramon (D'arrel), Jordi Fosas (director artístic Fira Mediterrània) i Ramon Navarro (D'arrel) / SEBASTIÁN PULIDO

Susana Paz

Susana Paz

Una primera porta oberta a la fira. Així ha definit avui el director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas, l'Humus Mediterrani, un dels off del certamen manresà dedicat a grups emergents que volen fer el seu "primer pas cap a la professionalització". Una oportunitat per acompanyar els artistes i introduir-los al mercat. El cicle, que arriba a la seva onzena edició liderat per D'arrel -dins de Favets i Tremendos- i amb la col·laboració de la fira, s'adreça, especialment, als grups que més treballen, creen o preserven la cançó més propera a l'arrel tradicional. En aquesta propera Mediterrània, l'Humus proposa cinc concerts entre el 6 i 7 d'octubre que complementaran l'oferta oficial de la fira. Actuaran Sa Lup, Sorguen, Verge de Sosa, Autèntics i Genuins i Trèvol.

Després de l'èxit de l'any passat, quan se celebrava 10 anys posant el focus en el ball de plaça, l'Humus "consolida l'escenari de la plaça Sant Domènec com a espai de ball", ha explicat Ramon Navarro acompanyat d'Ignasi Perramon, ambdós membres de l'equip de programació de D'Arrel. Així, tres de les cinc propostes es ballaran el primer dia a plaça, una idea que lliga totalment amb "el moviment de cultura popular participativa, al carrer", i les altres dues es programaran l'endemà, dia 7, a l'Espai Òmnium. A Sant Domènec actuaran el duet gironí Sa Lup, que avui ha interpretat un parell de peces en la roda de premsa, un vals i una bourrée en dos temps; Sorguen, nascut a l'empara de la Trobada d'Acordionistes d'Arsèguel i els badalonins Verge de Sosa. A l'Espai Òmnium serà el torn dels gironins Autèntics i Genuïns i de Trèvol, un quartet sorgit de l'ESMUC, "un autèntic planter de grups d'arrel", ha assenyalat Perramon. Per a Navarro

Aquests cinc grups són els escollits entre la dotzena de propostes rebudes, una xifra, diu Perramon, "molt similar a la d'anteriors edicions" però que, als organitzadors, apunta Navarro, agradaria que augmentés: "L'Humus és un espai per provar, per començar a caminar. Una oportunitat per a molts grups, una idea que hem de saber transmetre millor". Al llarg d'onze anys, per l'Humus hauran actuat més de 70 grups provinents majoritàriament de Catalunya, però també de les Illes, del País Valencià, la Catalunya Nord, Itàlia o Galícia. Un trampolí que per a algunes bandes ha servit per projectar-los "no només a l'escena catalana sinó també a la internacional", explica Perramon, posant l'exemple del duet femení Caamaño&Ameixeiras, que va actuar el 2020.

Per a Sa Lup (un nom nascut del looper i de l'article salat utilitzat per la menorquina Núria Camps per demanar el pedal al seu company de duet quan l'intercanviaven en pandèmia), l'Humus és realment "una oportunitat", primer per actuar a la Fira Mediterrània i, també, per provar de donar-se a conèixer a nivell internacional. Sa Lup, format Núria Camps i Martí Valero, va néixer durant el confinament i tot just fa un any que actua als escenaris. Ells obriran l'espai de ball a Sant Domènec el 6 d'octubre: "com som balladors, ens agrada transmetre amb música el que sentim ballant", expliquen. Sa Lup van ser finalistes del concurs de música folk Ramon Pellicer, que va guanyar Verge de Sosa, que també actuen en aquesta edició.

Els grups participants: el ball a Sant Domènec

Sa Lup, en l'actuació d'avui (Núria Camps i Martí Valero)

Sa Lup, en l'actuació d'avui (Núria Camps i Martí Valero) / SEBASTIÁN PULIDO

Sa Lup

Divendres 6 d'octubre · 21 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Dues guitarres, dues veus, percussió ibèrica i els vents d'una flauta. Sa Lup ens proposa un ball íntim que ens farà viatjar des de l'aire prim dels Andes fins a l'escalfor de la sorra d'una platja deserta.

Sorguen, un trio nascut a l'empara de la Trobada d'Acordionistes d'Arsèguel

Sorguen, un trio nascut a l'empara de la Trobada d'Acordionistes d'Arsèguel / Imatge promocional

Sorguen

Divendres 6 d'octubre · 22.15 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Aquesta proposta singular de música de creació pròpia, inspirada per melodies folk, incorpora unes bones estones d'experiment, espurnes d'improvisació, engrunes celtes i partícules de jazz. Aquest trio nascut a l'empara de la Trobada d'Acordionistes d'Arsèguel, beu de diferents estils, pren de totes les cultures i va traçant fils i creant un teixit propi on subjectar-hi els imaginaris col·lectius.

Verge de Sosa va guanyar la darrera edició del concurs de música folk Ramon Pellicer

Verge de Sosa va guanyar la darrera edició del concurs de música folk Ramon Pellicer / Imatge promocional

Verge de Sosa

Divendres 6 d'octubre · 23.30 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Va néixer el 2022 al Centre cultural l'Oliva del Canyet de Badalona, on son residents del cicle l'Oliva ball folk. Fan música ballable d'aire tradicional amb les influències dels estils que han format part del seu creixement musical, com ara el jazz. Van ser els guanyadors del concurs Robert Pellicer de ball folk 2023, celebrat a Girona.

Els grups participants: els concert a l'Espai Òmnium

Autèntics i Genuïns: com acostar el jazz de Nova Orleans a la música tradicional catalana

Autèntics i Genuïns: com acostar el jazz de Nova Orleans a la música tradicional catalana / Imatge promocional

Autèntics i Genuïns

Dissabte 7 d'octubre · 18 h · Espai Omnium

Aquest concert acosta la música tradicional catalana al jazz de Nova Orleans, per gaudir d'un concert autèntic i genuí. La posada en escena, la instrumentació i el ritme podrien indicar que som a Nova Orleans, però els temes del repertori són genuïnament catalans. Havaneres, sardanes, galops vuitcentistes i alguns tresors de la nostra cultura. (Danses de Castellterçol, Patum de Berga, Carnavals de Vilanova...), sense oblidar l'obra d'artistes com Peret, Llach i La Trinca, entre altres.

Un quartet nascut a l'ESMUC, planter de grups d'arrel

Un quartet nascut a l'ESMUC, planter de grups d'arrel / Imatge promocional

Trèvol

Dissabte 7 d'octubre · 20 h ·Espai Òmnium

Aquest és un grup sorgit de l'ESMUC el 2023 amb quatre integrants joves, que es crea per l'amistat i per haver compartit les Colònies per a Joves Intèrprets Folk del Pirineu. El projecte Trèvol beu de la música folk i d'arrel, i d'altra banda, del jazz, el reggae o l'skà. I ho fa amb una barreja d'instruments tradicionals, com el flabiol o la gralla, o els teclats i sintetitzadors, que busquen una nova sonoritat combinant els estils que més els agraden i estimen.