El Giracirc convida noms internacionals en el retorn del format prepandèmia

El festival de Collsuspina, que es farà del 18 al 20 d’agost, ha programat en la vuitena edició 13 espectacles de 12 companyies i el grup de Circ Social

Espectacle de la companyia Cirquet Confetti en l'edició del 2019

Espectacle de la companyia Cirquet Confetti en l'edició del 2019 / ARXIU/OSCAR BAYONA

Susana Paz

Susana Paz

Companyies internacionals i la recuperació del format prepandèmia: tres dies. El Giracirc de Collsuspina torna aquest agost a aquest petit poble del Moianès, de prop de 400 habitants, el cap de setmana del 18 a 20 amb la previsió d’atraure entre 3.000 i 4.000 espectadors a un festival «artesanal, fet amb molta cura, amb la gent del poble i pensat per al públic de la Catalunya Central», explica el director del certamen Xavier Vinuesa. Un total de 12 companyies i el grup de Circ Social oferiran al llarg de cap de setmana 13 espectacles. 

Apropar la cultura, i en concret, el circ, a l’entorn rural és una de les «obsessions» d’un festival que porta al seu ADN, també, «el component i compromís social». Com explica Vinuesa, el Giracirc és un certamen creat des del voluntariat a tots els nivells encara que hi col·laborin professionals. Si l’any passat la temàtica social amb l’entitat Stop Mare Mortum es va centrar en els morts al Mediterrani, enguany serà la sexualitat. Com? Amb una SexTruck, de Magranes Coop. Una caravana que s’instal·larà dissabte i que oferirà amb continguts adaptats a totes les edats, un espai per intercanviar opinions i descobrir tot allò relacionat amb les sexualitats, les afectivitats i els feminismes. Quant al Circ Social, que es va recuperar l’any passat a Olot després dels anys de pandèmia, tindrà diumenge al matí el seu protagonisme escènic. Aquest projecte inclusiu entre joves migrats sols, nouvinguts i del territori el desenvolupen professionals de COOP de Circ i Arriant Produccions amb la col·laboració de l’Associació Artística Desperta Espurnes -promotors del Giracirc- i el suport de la Fundació Social la Caixa i la Cooperativa Suara. La intenció, apunta Vinuesa, és que el matí de diumenge s’acabi convertint en un espai «per a projectes més socials, no tant professionals». Un «enfocament diferencial» en una programació amb perles com l’espectacle La vida Toroidal, que signa Rosa Roseta (Circ Los) amb el seu fill de 7 anys Arai

El Giracirc celebra la seva vuitena edició després que l’any passat rebés el prem Zirkòlika a la projecció del circ i la formació. I, precisament, qui obrirà el festival, amb la recuperació de l’espectacle de sala de divendres, serà un altre premi Zirkòlica 2022: la companyia andalusa Chicharron Circo Flamenco en un any en què també passaran per Collsuspina artistes internacionals com Panchorizo, de Guatemala i el clown mexicà Abraham Arzate, que també va participar al Pixa’t de Riure d’Alpens (vegeu desglossat). I per tancar, la companyia d’origen bagenc Capicua, que torna després de participar en la primera edició del GiraCirc.

Aliances entre festivals rurals: compartir i coproduir

El Ganxo (Sant Feliu de Codines), el Pixa’t de Riure (Alpens) i el Giracirc de Collsuspina es va aliar l’abril en una aposta pels festivals de petit format nascuts per apropar la cultura a entorns rurals, lluny dels circuits habituals. Un col·lectiu que ha sumat el Mimaa d’Arbúcies i els centres de creació La Vinya (Arbúcies) i La Fàbrica de Somnis de Vic. La intenció, explica Vinuesa és compartir recursos, retroalimentar-se i ajudar-se a fer d’altaveu. Per a la propera edició, un dels objectius en la línia de creixement del festival moianès seria la coproducciót algun espectacle: «entre tots podem arribar més lluny».