C. Tangana: "Fins a aquest espectacle em pensava que era un raper. Ara em sento més artista"

El cantant presenta al Festival de Sant Sebastià el documental 'Esta ambición desmedida'

Un moment del documental 'Esta ambición desmedida', que acompanya C. Tangana en la gira de presentació del disc 'El Madrileño'

Un moment del documental 'Esta ambición desmedida', que acompanya C. Tangana en la gira de presentació del disc 'El Madrileño' / ACN

ACN

El cantant C. Tangana ha resumit en un documental de dues hores i quart de durada els quatre anys que han suposat la creació i les gires posteriors del disc 'El Madrileño', un espectacle que, segons ha dit aquest dijous en roda de premsa des del Festival de Sant Sebastià, li ha permès passar de creure's un raper a sentir-se un artista. El documental es titula 'Esta ambición desmedida' i s'ha exhibit en el marc del certamen basc. Tangana ha estat acompanyat a la roda de premsa pels tres directors del film, Santos Bacana, Cris Trenas i Rogelio González, amb els quals prepara altres projectes fílmics. Entre ells, un documental que ell mateix dirigirà a l'entorn de la figura del seu "artista preferit", el guitarrista flamenc Yerai Cortés.

La música és una de les disciplines artístiques que interessen C. Tangana, i que, de fet, l'ha dut fins allà on és ara, però a la roda de premsa l'artista ha deixat clar que no és l'única que l'interessa. Ser director de cinema és també una ambició que es planteja, per bé que, segons ha confessat, ara com ara no té "ni idea" de quina mena de director vol ser. No és un fet, però, que el preocupi: "Tampoc sabia quin disc volia fer amb 'El Madrileño', o sigui que en aquest dubte estic bé".

Més enllà d'aquest anunci, al qual a la roda de premsa l'han seguit d'altres sobre futurs projectes que comparteix amb Little Spain, la productora responsable del documental presentat a Sant Sebastià, C. Tangana ha parlat sobre el que ha suposat per a ell tant la filmació com l'espectacle d''El Madrileño'. Des de tots els punts de vista, també l'econòmic, un tema que es tracta dins del documental. "No ens hem arruïnat, però em podia haver comprat un pis i treure alguna cosa més en aquests dos anys", ha ironitzat l'artista. En tot cas, ha volgut deixar clar que la màxima que el mou és "l'ambició creativa", i ha subratllat que aquest projecte "ha valgut molt la pena".

Un altre dels temes que es tracten al documental és la inseguretat que C. Tangana té com a cantant. "La meva interpretació vocal no és important. La gent no ve a veure això", ha afirmat. "Al darrere de les meves cançons hi ha un concepte artístic, i en això sí que hi crec", ha afegit. Per defensar aquest concepte "has de passar pel ridícul de fer una cosa que no és el que se't dona més bé, però passa a totes les feines. A l'estudi sento que estic en control, però a l'escenari no".

El documental li ha permès veure aquesta part d'ell mateix entre moltes d'altres, perquè ha confiat plenament en els tres directors perquè fessin allò que consideressin oportú. Fins al punt que, ha dit, a ell li hagués agradat "un altre documental". "L'he hagut d'afrontar perquè els deixat la meva vida a les seves mans. Per a mi també és dur veure depèn de quines parts del documental, veure'm així".

"Jo no sabia fins a quin punt m'estava obrint perquè estic acostumat a estar amb ells i sempre hi ha càmeres pel voltant", ha afegit. "Jo ho deixo passar tot i quan m'involucro al final, que és per veure algunes parts de la música, és quan m'adono de tot", ha indicat. "Clar, convivim i passem molt temps junts. Però jo no hauria deixat fer el que han fet ells a ningú. Sorrentino em demana que salti a corda i salto, però no li deixaria entrar a casa", ha exemplificat.

En tot cas assegura que ha estat una bona experiència, perquè ha estat una manera de veure's "des de fora". "Jo soc com es veu al documental, desgraciadament, un obsés del control. Haver cedit terreny m'ha permès veure moltes coses del procés i coses de mi que clarament vull millorar. Però hi ha un pòsit que m'agrada".

"Més música? Ni idea"

El documental també té, segons han admès els directors i l'artista, un aire de punt i final, de cicle que s'acaba. Per tant, ara toca mirar al futur, un futur que, de moment, passa per l'audiovisual. A més del documental que prepara sobre Yerai Cortés, amb Little Spain també valoren la idea de saltar a la ficció. En aquest sentit, Santos Bacana ha anunciat que hi ha un projecte de sèrie "que pot caure en qualsevol moment, però que sembla molt sòlid". A banda, "s'estan escrivint guions", ha afegit Tangana amb to enigmàtic i sense voler revelar més detalls.

I la música? "No en tinc ni idea. I m'agrada aquest punt en què no ho sé", ha afirmat l'artista. En tot cas s'ha mostrat convençut que seguirà fent discos perquè "és una pulsió natural". Però el que té clar és que no els vol fer només perquè toca. "El pròxim que faci m'ha d'apassionar tant com l'últim que he fet. Però si em pica el cuquet? Sí".