Artés recordarà aquest dissabte el llegat d'Arcadi Oliveres

Mar Valldeoriola, Jordi Algué i Bernat Oliveres presentaran a Cal Sitges els llibres "L'Arcadi al país de les oliveres" i "Papers de Pau"

L'acte es concep com un homenatge al pensament pacifista de l'activista, que va morir el 2021, i que queda recollit en les dues publicacions

Jordi Algué i Mar Valldeoriola, compiladors del llibre "Papers de Pau", el novembre passat

Jordi Algué i Mar Valldeoriola, compiladors del llibre "Papers de Pau", el novembre passat / Mireia Arso

Redacció

Artés recordarà aquest dissabte el desaparegut Arcadi Oliveres, que va morir el 6 d'abril de 2021, amb la presentació dels llibres L'Arcadi al país de les oliveres (BindiBooks) i Papers de pau (Angle Editorial). L'acte, que es concep quasi com "un acte d'homenatge per parlar del llegat i el pensament pacifista" de l'activista i economista, com explica l'artesenca Mar Valldeoriola, que participa d'ambdós llibres com a autora i compiladora, es farà a la sala d'actes de Cal Sitges (12 h). Hi assistiran els autors dels llibres, la mateixa Valldeoriola, que durant anys va ser l'editora de la major part dels llibres de pensament d'Oliveres; Bernat Oliveres, dissenyador multimèdia i il·lustrador i fill de l'Arcadi Oliveres ; i Jordi Algué, surienc, historiador i arxiver. També es comptarà amb la presència de Gabriela Serra, mestra, activista i pacifista i gran amiga d'Arcadi Oliveres. El periodista artesenc Daniel Serarols conduirà l'acte. Com remarca Valldeoriola, "l'Arcadi va marcar moltes generacions i va fer que molta gent prengués partit en la lluita cap a una justícia global. Els dos llibres intenten recuperar aquest llegat".

Portada "L'Arcadi al país de les oliveres"

Portada "L'Arcadi al país de les oliveres" / BindiBooks

L'Arcadi al país de les oliveres», signat per l'artesenca i Bernat Oliveras, va sortir el setembre de 2022. El conte ja porta dues edicions i s'acompanya d'una guia didàctica per a escoles i famílies que ha elaborat Cécile Barbeito de l'escola de cultura de pau de la UAB. Un llibre per a tots els públics però adreçat, principalment, com apunta Valldeoriola, a un públic més jove. El conte fa un repàs a tot el seu pensament, diu l'autora, "aquell que feia a les xerrades i que enllaçava tan bé: decreixement, comerç just, capitalisme, pacifisme, deute extern, democràcia i drets... i explica també la seva vida a través de qui era i com vivia el dia a dia". Per a l'autora, el llibre hauria de servir, també, per donar a conèixer la figura d'un activista que va ser "clau per a moltes persones per fer-nos obrir el ulls i pensar el món de manera crítica".

Portada de "Papers de pau"

Portada de "Papers de pau" / Angle Editorial

Papers de Pau, de Valldeoriola i Algué, editat per Angle Editorial, és un encàrrec de l'ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) dins la col·lecció «Clàssics de la pau i la no violència» i va arribar al mercat dos mesos després del primer, el novembre de 2022. Papers de Pau, subratlla la coautora, està dirigit a un públic adult i "fins i tot estudiosos que vulguin conèixer de prop les bases del pensament pacifista de l'Arcadi amb una multiplicitat de textos en diversos registres que evidencien tot el que ell ja denunciava i que avui torna a ser malauradament d'actualitat : totes les violències que ens envolten però sobretot el negoci de la guerra, que mou molts diners i que fa per exemple que diàriament la despesa militar a l'estat espanyol, ascendeixi ja a 75 milions d'euros". Segons Valldeoriola, "l'Arcadi ens ensenyava molt bé que la solució a qualsevol conflicte no passa per la destrucció i la mort, sinó pel diàleg. Però també deia que sembla que la pau i la justícia global siguin valors que no estan a l'alça, i menys en un món capitalista on sembla que tot ha de cotitzar. Un sistema econòmic que ell criticava durament i denunciava com a responsable de totes les desigualtats i injustícies globals".