Cas de l'adolescent mort a Sallent: què en sabem fins ara?

Un dels dos germans va morir a l'acte i l'altra es troba en estat crític a l'hospital | Educació ha confirmat que va haver-hi bullying

Un vehicle de la policia local de Sallent a la zona on van caure les dues bessones

Un vehicle de la policia local de Sallent a la zona on van caure les dues bessones / ACN/Mar Martí

Redacció

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'un noi transgènere de dotze anys a Sallent, l'Ivan, que aquest dimarts es va precipitar al buit des d'un tercer pis juntament amb la seva germana bessona, la Leila, que es troba a l'hospital en estat crític. Tots els indicis apunten que la víctima va actuar com a reacció a un patiment personal en el qual tenia molt pes un entorn escolar on patia bullying i rebuig a la seva condició de noi trans. El seu nom oficial era Alana, però segons persones del seu entorn, el jove volia ser anomenat Ivan.

Això és el que se sap fins ara del cas dels germans de Sallent:

Quan i on van tenir lloc els fets?

Els fets van tenir lloc passades les tres de la tarda d'aquest dimarts al carrer Estació de Sallent, en un habitatge plurifamiliar de la cruïlla d'entrada a la població, a l'alçada del Pont Vell o de Pere Otger. Un dels comerciants de la zona ha explicat a Regió7que un dels familiars es trobava al domicili quan es va produir la caiguda dels dos menors i, de seguida, va rebre l'ajuda dels veïns de la zona, que van presenciar els fets tràgics. La mare dels menors estava treballant a un establiment del mateix municipi.

Fins a les set de la tarda, quan es va dur a terme l'aixecament del cadàver, es va generar una forta expectació al lloc dels fets, on es van concentrar veïns i comerciants de la zona, així com companys de l'institut Llobregat de Sallent, on les dues nenes estaven escolaritzades, que s'han mostrar fortament colpits.

Què se'n sap dels menors?

Es tracta de dos germans, fills d'una família de nacionalitat argentina que ja feia més de dos anys que s’havia instal·lat a Sallent. A més, tenen també un fill més petit.

Els alumnes rebien atenció psicològica al centre i seguiment especial per part d’una orientadora per la seva situació familiar i social. També estaven sent atesos i rebien seguiment per part dels serveis socials de l’Ajuntament. Un d’elles havia estat derivat als serveis de salut mental (CESMIJ).

Un dels menors va morir a l'acte, l'altra es troba en estat crític

Els dispositius policials van acudir conjuntament amb els serveis d'emergències mèdiques, SEM, que van intentar reanimar el jove, però havia mort arran de la mateixa caiguda. A l'altra la van estabilitzar i la van evacuar molt greu cap a l'hospital Parc Taulí de Sabadell.

El que fa pensar que va ser premeditat per bullying

L'Iván i la Leila van posar dues cadires al balcó per enfilar-se i van saltar del tercer pis on vivien. Van deixar dues cartes manuscrites adreçades a la seva família. La família i l'entorn del menor mort afirma que l'Ivan patia bullying per part d'alguns companys de l'institut Llobregat, on cursava 1r d'ESO i han acusat el centre de no actuar per evitar-ho.

En aquest sentit, l'entorn de la víctima ha explicat que tant l'Iván com la Leila eren assetjats per ser argentines i pel desig del jove mort de ser reconegut com a noi trans amb aquest nom. Tanmateix, la família ha assegurat que no tenia constància d'aquest últim aspecte.

Cambray assegurava divendres passat que "no hi havia indicis d'assetjament". Aquesta situació ha donat un gir de 180 º en pocs dies, després que un inspector del Departament d'Educació, enmig d'una manifestació que demanava justícia per als menors, hagi reconegut que amb la informació que tenien aquest dilluns, es confirma la teoria del bullying.

Com era la família?

Els Mossos d'Esquadra també van investigar la situació de la família, tot i que el seu entorn ha assegurat a aquest diari que eren "una família normal", si bé en una situació econòmica delicada.

Un funeral ple i amb gent al carrer

Aquest diumenge va celebrar-se el funeral de l'adolescent mort a Sallent. Encara que va plantejar-se d'una forma íntima, alguns veïns del poble també hi van acudir i la sala ha quedat plena i amb gent a fora. Diversos familiars han participat activament en la cerimònia, que ha tingut una intensa emotivitat. Dissabte es va fer la vetlla al tanatori tant al matí com a la tarda.

Alguns assistents van explicar que, tot i que la família assegura que no tenia constància que l'Alana volgués canviar de gènere i identificar-se com Iván, en el funeral hi van fer referència. En el recordatori de l'acte hi constava el nom oficial del noi trans, Alana, i també el seu nom sentit, Ivan. 

Les reaccions al poble

L’Ajuntament va fer aquest dimecres un minut de silenci a la 1 del migdia la Plaça de la Vila com a mostra de condol. Així mateix, va decretar tres dies de dol i s'han cancel·lat tots els actes del Carnaval que encara quedaven per celebrar al municipi.