Pep Guardiola i Manel Estiarte dirigiran la càtedra de Lideratge en Valors d’UManresa

El nou organisme tindrà la seu a la capital del Bages i promourà la recerca i la innovació en lideratges ètics

Pep Guardiola, cristina Serra i Manel Estiarte, l'estiu passat a les piscines municipals de Manresa

Pep Guardiola, cristina Serra i Manel Estiarte, l'estiu passat a les piscines municipals de Manresa / ARXIU/OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

L’exjugador i actual entrenador del Machester City, Pep Guardiola, i l’exwaterpolista i medallista olímpic Manel Estiarte, seran els directors de la nova Càtedra de Lideratge en Valors que ha impulsat la Fundació Universitària del Bages, FUB-UManresa.

Amb seu a Manresa, la càtedra era un dels objectius estratègics d’UManresa, i està pensada per promoure estils de lideratge que tinguin un impacte positiu en l’entorn tan local com global.

FUB-UManresa ha fet públic aquest dimecres l’impuls definitiu de la càtedra i el nom dels dos directors, que per la seva trajectòria personal i professional ha de contribuir a fer més visibles els seus principis i objectius, i dotar-la de projecció internacional, segons la pròpia FUB-UManresa.

Per qüestions d’agenda la càtedra no es presentarà públicament fins el primer trimestre de l’any vinent amb la participació dels seus màxims responsables. Serà aleshores quan es detallaran els seus objectius i el full de ruta que seguirà els pròxims anys.

Direcció acadèmica

La Càtedra de Lideratge en Valors comptarà amb una direcció acadèmica integrada per l’actual director general de la Fundació Universitària del Bages, doctor en Psicologia i expert en lideratge, Valentí Martínez; i Carlota Riera, doctora en Psicologia social i actual directora de desenvolupament corporatiu de la FUB. El director adjunt de la Fundació Althaia, Albert Estiarte, en serà el subdirector. Estiarte és metge de les seleccions estatals de waterpolo amb les quals ha estat vuit cops olímpic

Segons ha declarat Martínez, les càtedres universitàries són «una eina excel·lent per connectar la universitat amb l’entorn, el coneixement acadèmic i la pràctica professional». També per facilitar la transferència de coneixement i experiència.

Ha afirmat que combinarà una visió àmplia i internacional amb l’arrelament al territori. D’aquesta forma «la col·laboració amb institucions d’arreu del món conviurà amb propostes específiques per a la Catalunya central, la seva gent i les seves organitzacions i empreses».

Per la seva part Riera ha assegurat que la «nova càtedra promourà la recerca i la innovació sobre el lideratge ètic», i que juntament amb altres entitats d’interès socials es treballarà en «iniciatives amb capacitat per transformar i fer avançar la societat cap a models més equitatius, justos i ètics».

El futur subdirector de la càtedra. Albert Estiarte, ha manifestat que «l’ètica és un element indissociable dels lideratges positius». Ha afirmat que l’organisme neix per «fomentar el debat crític sobre el lideratge a partir de valors i desenvolupar eines per a la seva transferència al món professional de l’empresa, la salut, l’educació o l’esport».

Treballarà en línies diferents: la recerca i la innovació sobre lideratge ètic basat en valors, la docència, la formació, la consultoria i la divulgació. També fomentarà espais de reflexió i debat, i sensibilització de la ciutadania.

Pep Guardiola, és exjugador de futbol i actualment entrena el Manchester City. Va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya el 2011 per la seva capacitat per transmetre els valors de “l’esportivitat, el treball en equip, l’esforç i la superació personal”.

Manel Estiarte és exwaterpolista i membre del cos tècnic de Pep Guardiola al Manchester City. Ha estat olímpic en diferents ocasions -or als Jocs d’Atlanta el 1996 i plata als de Barcelona el 1992- va formar part del Comitè Olímpic Internacional. Va rebre el Premi Príncep d’Astúries dels esports, el 2001, per la seva trajectòria esportiva.

Junts a Manresa

El juny passat se’ls va veure junts a Manresa, quan es va batejar amb el nom de Manel Estiarte Duocastella les piscines municipals de la ciutat.

La Càtedra de Lideratge en Valors ha estat impulsada per la Fundació Universitària del Bages. Va ser aprovada pel Consell General de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) , el passat novembre. A mitjans d’aquest mes ho va ratificar al patronat de la Fundació Universitària del Bages i aquesta setmana ho ha fet la Fundació Universitària Balmes.

Segona càtedra de la FUB-UManresa

La càtedra de Lideratge en valors serà la segona liderada per UManresa i amb seu a la capital del Bages.

El 2018 es va crear la de Simulació i Seguretat del Pacient que dirigeix la doctora Carmen Gomar, catedràtica d'Anestesiologia i Reanimació de la Universitat de Barcelona. Se centra en la recerca i la transferència de coneixement relacionats amb la seguretat en l’entorn sanitari amb l’objectiu de prevenir i reduir els riscos associats a aquest àmbit, tant per part del pacient com dels professionals.

La UVic-UCC compta, també, amb la Càtedra de Salut Mental amb seu a la Fundació Althaia de Manresa. va ser la primera d'aquest tipus que es va crear a Catalunya per generar i aportar coneixement basat en l'evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones d'una manera holística i integrada.

Subscriu-te per seguir llegint