La Casa Flors Sirera de Manresa celebra vint anys fomentant la pau i la solidaritat

La programació de l'aniversari donarà veu a periodistes i activistes internacionals

El periodista berguedà Manel Alías

El periodista berguedà Manel Alías / Arxiu/Eduard Vega

Redacció

La Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera celebrarà el vintè aniversari de la seva creació els dies 5 i 6 de maig amb actes que donaran veu a periodistes i activistes internacionals i que reivndicaran l’aportació de l’equipament municipal en la difusió de la Cultura de la Pau. L’agenda inclou tallers, jocs, espectacles, música i gastronomia pensats per a tots els grups d’edat.

Dins d’espai “Trobades de Pau i Justícia global”, la Casa Flors Sirera ha programat dues xerrades: la primera, amb el corresponsal de TV3 a Rússia i a la guerra d’Ucraïna, Manel Alías, que va tenir la seva primera experiència periodística a la redacció de Regió7 a Berga, i el director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, per analitzar les causes geopolítiques de la guerra, els impactes i les possibles sortides. La segona, anirà a càrrec de l’activista congolesa Sylvie Luzala, de l’ONG l’Etoile du Sud-RDC, de voluntariat de la campanya Conflict Minerals de Justícia i Pau i d’entitats locals representants de la cultura africana. Conduirà l’acte, la periodista especialitzada en l’Àfrica Subsahariana Gemma Parellada. El tema central serà el conflicte que genera l’obtenció de minerals per als dispositius electrònics de comunicació que es fan servir a tot el món.

Els actes també inclouran espais per a infants, famílies i persones educadores. Durant tot el dissabte petits i grans podran participar en una sessió de Txi-Kung i en jocs interculturals i cooperatius, presenciar un espectacle de màgia amb el mag GAM Tarrés i apuntar-se a tallers artístics d’escultura, polseres i escriptura amb henna. Al mateix dia també es presentarà “Una porta al món”, un audiovisual d’elaboració propia per tal de donar visibilitat a les activitats educatives adreçades a l’àmbit escolar.

El vessant gastronòmic s’abordarà amb un aperitiu-xerrada sobre economies solidàries i amb un dinar intercultural obert a tothom que requereix el pagament de 5 € per persona i reserva prèvia. En aquest espai, s’hi trobaran productes de comerç just com a expressió de la participació de Manresa al Programa Internacional de Municipis per al comerç just.

Com a tancament festiu de la jornada, hi haurà una sessió de música i danses per la pau a càrrec del grup de música folk Bauma que portarà els participants a ballar i viatjar per diferents països europeus i de la Mediterrània.

Record explícit a Flors Sirera

La Casa per la Solidaritat i la Pau es va crear el 2003 amb el nom de Flors Sirera en homenatge a la infermera manresana que, juntament amb dos companys, va ser assassinada el 1997 a Ruanda mentre duien a terme un projecte d’assistència a petits hospitals del país.

En aquests vint anys, la Casa Flors Sirera ha treballat en tres línies: la promoció de valors de pau i justícia global, el suport i acompanyament a les entitats de cooperació i la creació d’un espai al servei de diferents iniciatives socioeducatives de Manresa.

Actualment, més de 40 entitats de la ciutat utilitzen l’equipament per fer-hi activitats. La Casa va néixer gràcies a l’impuls de la regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa i la col·laboració del Consell Municipal de Solidaritat.