Manresa recorda el Dia Mundial de la Salut Mental i alerta que pot afectar tothom

Les entitats que treballen en aquest àmbit reclamen més atenció i que s’acabi amb els estigmes

Jordi Morros

Jordi Morros

«La malaltia mental no truca a la porta. Entra. I no surt sola. L’has d’acompanyar». És el testimoni de Marcos Benítez, una persona que pateix problemes mentals i que aquest dimarts al migdia ha narrat la seva experiència davant el públic que ha assistit a l’acte institucional del Dia Mundial de la Salut, que s’ha celebrat a la plaça Sant Domènec de Manresa. Una altra testimoni, Josep Franch, ha assegurat que «no és un dia per celebrar res, sinó un dia per lluitar». Sobretot contra els estigmes.

Els testimonis de Benítez i Franch ha sigut un dels moments més impactants de l’acte.

Franch, que és Activament Bages, ha comparat la malaltia mental amb un volcà. Tot està en calma fins que entra en erupció. Ha assegurat que «la societat no ens ho posa fàcil, i per això ha aconsellat no lluitar contra la societat «sinó contra nosaltres mateixos, contra la malaltia. Sovint no sabem què ens passa. Demanar ajuda és clau, però ens fa por».

Doctorat en la malaltia

Ha explicat que ingressar en un psiquiàtric sovint agreuja la malaltia, i ha dit que «jo no soc un professional de la sanitat, però tinc un doctorat en la meva malaltia i hem de ser els mateixos d’abans de l’erupció». Ha acabat dient que «no som culpables. Som víctimes»,

També ha narrat la seva convivència amb un problema de salut mental Benítez. Ha explicat que arran de casos d'assetjament escolar i abusos sexuals va créixer amb una cuirassa «fins que el cos va dir prou».

Josep Franch, en primer terme, i Marcos Benítez, al darrere, han explicat la seva convivència mb una malaltia mental

Josep Franch, en primer terme, i Marcos Benítez, al darrere, han explicat la seva convivència amb una malaltia mental / MIREIA ARSO

Un manifest de tots

A l’acte institucional, representants d’entitats manresanes que treballen en l’àmbit de la salut mental han llegit un manifest. Han agafat el micròfon Antonio Alarcón Civera (Servei de Rehabilitació Comunitària d’Althaia); David Planas Lázaro (Mosaic); Noelia Bernal Clemente (Servei Prelaboral d’Ampans); Àngela Sant Torra (Mutuam); Maria Carreras Porredon (Salut Mental Catalunya al Bages); i Adrià Gastón Romaní (Escola Jeroni d e Moragas d’Ampans).  

Van posar èmfasi en la necessitat de destinar més mitjans i d’evitar estigmes. Van recordar que segons l’Organització Mundial de la Salut «una de cada quatre persones viurà un trastorn mental al llarg de la seva vida»; que a l'estat hi ha un milió de persons amb un de greu i que un 48,9% dels joves espanyols entre 15 i 19 anys han tingut algun problema de salut mental. Demana empatia per «millorar, entendre’ns i comprendre», i que «hem de poder viure en un entorn que ajudi, escolti i acompanyi les persones».

Per la banda institucional hi ha intervingut la delegada del govern a la Catalunya central, Montserrat Barniol. Ha afirmat que Catalunya és referent a l’hora de tractar els problemes de salut mental. A clos l’acte l’alcalde, Marc Aloy, que ha assegurat que «treballem cada dia» per donar suport a les persones que pateixen qualsevol mena de trastorn o malaltia mental». 

A l’acte hi ha actuat el grup de música Joc de Veus d’Ampans, i s’ha pogut veure una mostra de teatre del grup Cúspicus de Mosaic.