Macrorehabilitació a la Fàbrica Nova de Manresa sobre 8.000 m2 de façanes i 6.000 de cobertes

S’intervindrà sobre una superfície similar al terreny de joc de dos camps de futbol amb els 10 milions d'euros d’aportació de l’Estat

Recreació de com lluirà la Fàbrica Nova de Manresa un cop rehabilitada

Recreació de com lluirà la Fàbrica Nova de Manresa un cop rehabilitada / AJM

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Els 10 milions d’euros concedits pel govern central serviran per executar la primera fase de l’operació per tornar a la vida la Fàbrica Nova de Manresa rehabilitant 8.000 m2 de façanes i 6.000 m2 de cobertes, una superfície similar a la del terreny de joc de dos camps de futbol.

Segons el regidor d’Urbanisme, Carles Garcia, el projecte, que va ser aprovat inicialment en el darrer ple, inclou "la recuperació volumètrica de l’antiga fàbrica, la reconstrucció de la façana parcialment enderrocada amb obra ceràmica de forma respectuosa i continuada en el seu conjunt".

A partir d’un estudi de patologies existents s’executarà un pla de reparació i estanquitat i aïllament de les cobertes i també inclou la instal·lació de nova fusteria i envidrament exterior.

Es tracta del pas previ necessari per poder dur a terme les següents fases per poder acabar fent realitat el projecte universitari plantejat.

Preservar plaques i mobiliari

D’altra banda, la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural posa de manifest que caldrà preservar les plaques històriques que hi ha instal·lades a la façana i recorda l’existència de mobiliari als vestidors dels treballadors situats a la planta subterrània dels quals caldrà valorar la seva documentació i testimoni en cas que aquesta zona quedi afectada per les obres.

La comissió de patrimoni ha donat conformitat a les intervencions incloses en el projecte, que considera «molt respectuós amb el bé protegit i els valors que se li reconeixen». També exposa que no es contradiu amb la regulació de les intervencions permeses.

L’alcalde Marc Aloy va recordar que l’Ajuntament ha acordat pagar per la Fàbrica Nova 12,3 milions d’euros que inclouen la compra del recinte i les obres d’urbanització que ja s’havien realitzat.

D’aquests 12,3 ja s’han pagat 10,7 milions i queden pendents 1,6 milions corresponents a una opció de compra d’una última finca que encara no s’ha executat.

Es va acordar amb Criteria Caixa constituir un dret amb opció de compra, per un termini de 4 anys, a favor de l’Ajuntament de la parcel·la situada al xamfrà amb la carretera del Pont de Vilomara, que té una superfície edificable de 8.402 metres quadrats.

L’oposició alerta contra les «obres faraòniques»

Junts, Fem i Front Nacional van votar a favor del projecte de rehabilitació en el darrer ple municipal, però van aprofitar per matisar la seva posició política.

El cap de Junts, Ramon Bacardit, va subratllar que els 10 milions que ara es començaran a invertir serviran per evitar que l’edifici es malmeti més no per posar-lo en funcionament. Va mostrar preocupació per les «males experiències» amb ERC i PSC al govern en obres a la Reforma, el parc Vila Closes o el Museu del Barroc, de menor volum econòmic que la Fàbrica Nova.

«Estem molt preocupats per la manera de fer grans obres faraòniques per fases que s’eternitzen i es descontrola la despesa amb un estil que, per desgràcia, comença a tenir la marca Manresa». Va afegir que «nosaltres hauríem impulsat aquest projecte involucrant capital privat per poder destinar recursos públics a prioritats urgents de la ciutat» i que no esdevingui «una estocada a les finances municipals».

Roser Alegre, de Fem Manresa, va lamentar que el govern estigui a vegades «més obstinat a deixar empremta amb grans obres faraòniques que no pas en executar polítiques que reverteixin de forma directa a la vida de les manresanes i els manresans». Fem creu que «una bona política municipal no passa per grans projectes urbanístics de lluïment sinó per millorar el dia a dia revertint desigualtats». El grup d’oposició va dir que trobava a faltar «un model i un projecte de ciutat clar a mitjà i llarg termini».

Sergi Perramon, del Front Nacional, va valorar positivament aquesta actuació «sobre el continent d’un projecte molt important per a la ciutat».

Subscriu-te per seguir llegint