Front comú per millorar l'atenció a la dependència i la cronicitat al Bages

Una dotzena d'organismes i institucions creen una agenda compartida per intentar fer passes endavant

Presentació de l'agenda compartida amb agents implicats

Presentació de l'agenda compartida amb agents implicats / AJM

Redacció

Una dotzena d'organismes i institucions han fet front comú per millorar l'atenció a la dependència i la cronicitat al Bages.

S'han alineat per confluir en una agenda compartida dintre de l’estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT 2030), de la Generalitat de Catalunya.

La voluntat és fer passes endavant cap a models compartits i generar d’accions per donar resposta als problemes de dependència i vulnerabilitat mitjançant la innovació, la recerca, l’emprenedoria, la formació i el desenvolupament tecnològic.

Segons asseguren, es vol millorar la qualitat de vida, proporcionar solucions i generar activitat que aporti prosperitat a la comarca.

Formen part d'aquesta agenda compartida la UPC, la Cambra de Comerç de Manresa, la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures del Bages, el Consell Comarcal del Bages, l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, Eurecat, l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i la Fundació Ampans. 

Molt envellida

D'aquesta forma, agents del territori en els àmbits de la Salut i Social han signat un acord que vol ser beneficiós en una comarca que té un alt índex d’envelliment i sobreenvelliment.

La majoria d’agents implicats ja han estat treballant des del 2021 en el marc del PECT BAGESS (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial - Big Data, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social), enfocat a millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, i també a impulsar la transformació econòmica i la transició digital del sector sociosanitari de la comarca —tant públic com privat— per millorar-lo.

Les entitats sòcies del PECT BAGESS han estat l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, Eurecat, l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i la Fundació Ampans. I hi ha col·laborat el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.

Entre els projectes que el PECT BAGESS ha permès posar en marxa, destaca l’Observatori de la Dependència i la Cronicitat (Sant Andreu Salut), un espai on generar propostes i solucions en els àmbits de Salut i Social de la comarca, amb la participació de la ciutadania, les institucions, el món acadèmic i les empreses.

També les aplicacions digitals VinculAPP (Ampans), que posa la tecnologia a les mans de la persona dependent o a les que hi ha en el seu cercle cuidador més directe per tal de facilitar-los el seu dia a dia, i Crono360 (Althaia i Eurecat), que fa seguiment de pacients crònics i utilitza una tecnologia basada en la intel·ligència artificial per fer recomanacions personalitzades en l’àmbit de l’atenció mèdica per promoure hàbits de vida saludables vinculats al descans, l’exercici físic i la dieta.

Un pas més

Després de l’experiència del PECT BAGESS, ara es fa un pas més amb la creació d’una agenda compartida i la incorporació de la UPC, la Cambra de Comerç de Manresa, la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures del Bages i el Consell Comarcal del Bages.

L’agenda compartida de Manresa – Bages s’exposarà com a model d’exemple aquest dimecres 29 de novembre a Barcelona, en el marc de l’acte ‘RIS3CAT en acció: les agendes compartides explicades pels seus protagonistes’, que comptarà amb la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas Guix; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, i representants de la Fundació Universitària del Bages, Ingenio, Eurecat, Althaia i Control Live.

Subscriu-te per seguir llegint