La plataforma contrària a fer un edifici a tocar de l'escola Ítaca titlla de farsa la participació ciutadana a Manresa

Retreu que van demanar fer una consulta ciutadana i que l'Ajuntament no ha parat de posar-los traves per impedir-la

Veïns i famílies d'alumnes es van organitzar en contra de fer un bloc de set plantes al costat del centre escolar, a la carretera del Pont

Vista del solar cedit per l'Ajuntament a la cooperativa Sostre Cívic per fer-hi els pisos; a la dreta, l'escola Ítaca

Vista del solar cedit per l'Ajuntament a la cooperativa Sostre Cívic per fer-hi els pisos; a la dreta, l'escola Ítaca / Arxiu/Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Arran de l’anunci de l’Ajuntament de Manresa de construir un edifici de set plantes al costat de l’escola Ítaca de Manresa, la Plataforma Salvem Espais Verds de la Sagrada Família explica que fa vuit mesos que va demanar iniciar els tràmits per realitzar una consulta ciutadana sobre els entorns escolars lligada a aquest tema. La plataforma la van constituir veïns i famílies del centre per demostrar la seva oposició a l'espai triat per ubicar el nou edifici.

La plataforma assegura que "la petició no ha estat exempta de traves per part de l’Ajuntament", que defensa el projecte i assegura que l'impacte visual serà mínim. Afegeix que, "a més a més de la negativa a parlar d’una reubicació del projecte, el mateix Ajuntament ha instat els impulsors de la consulta a desistir de fer-la, lluny d’encoratjar-los, donar facilitats i fomentar la participació ciutadana".

De deu dies a sis mesos

Remarca que "la resposta a la petició es va demorar sis mesos, si bé, segons el reglament, hauria d’haver estat en deu dies. A més a més, a partir d’aquest moment, els impulsors de la consulta només s’han trobat que traves i dificultats, com la d’exigir demanar fotos dels DNI a les persones signants a la petició, allargar el procés el màxim de temps possible i avançar en el projecte d’edificació, com entrar la cessió d’ús al ple municipal celebrat el mes passat com a un sobrevingut per tal de no donar marge de maniobra a cap possible reclamació". Constata que, "després de vuit mesos, avui encara no es poden començar a recollir signatures per poder fer la consulta popular".

Ho portarà al síndic de greuges

Per tot plegat, la plataforma anuncia que ho portarà al síndic de greuges i denuncia que "la participació ciutadana a Manresa, a la pràctica, és una farsa i només és possible quan l’alcalde vol i per allò que decideix que es pot participar".

El projecte inclou 60 pisos de protecció oficial en règim cooperatiu de lloguer que construirà la cooperativa Sostre Cívic a la finca situada a la carretera del Pont de Vilomara número 121 amb el carrer de Pilar Bertran Vallès. L'Ajuntament cedeix el sòl i pagarà una part de les obres, amb un cost de 13,5 milions d’euros, amb 2,5 milions provinents dels fons Next Generation.