Calendari solidari per arrencar el projecte Grans de Sant Andreu Salut

Els ingressos es destinaran a la construcció d’un projecte pioner en l’atenció de les cures pal·liatives

Imatge de la presentació del calendari solidari

Imatge de la presentació del calendari solidari / Arxiu Particular

Redacció

La primera acció del projecte Grans de la Fundació Sant Andreu Salut, de Manresa, és el llançament d’un calendari solidari, els ingressos del qual es destinaran a la construcció d’un projecte pioner en l’atenció de les cures pal·liatives.

Aquest calendari, possible gràcies a E2S Creativa, amb la col·laboració de Regió7 i de l'Editorial Diëresis, i que ha comptat amb sis reputats fotògrafs: Nimish Jain, Mercè Rial, Marc Ramonet, Sunsi Albets, Isabel Casanova i Òscar Rodbag.

El calendari es podrà adquirir per 10 euros a punts de venda de Regió7, als comerços adherits de l’UBIC de Manresa i als centres de Sant Andreu Salut.

Sant Andreu Salut destinarà tots els ingressos del calendari Grans, que es podrà adquirir per 10 euros, a avançar en la construcció i el desenvolupament d’un projecte pioner en l’atenció de les cures pal·liatives, el final de vida i el procés de dol. Un centre per al qual es posarà la primera pedra el novembre de 2024.

El cardiòleg Valentí Fuster, la cuinera Carme Ruscalleda, el publicista i col·leccionista Lluís Bassat, la il·lustradora Roser Capdevila, l’empresari Sebastià Catllà, l’escultora Àngels Freixanet, el músic Jordi Savall, l’actor Lluís Marco, l’escultor Ramon Oms, l’actriu Mont Plans, l’actor Josep Maria Pou i l’advocada Magda Oranich. Dotze grans referents per la seva trajectòria i popularitat, i de més de 70 anys, són les protagonistes del Calendari Solidari de Sant Andreu Salut, el tret de sortida a Grans, un projecte de conscienciació i d’impacte social que es proposa canviar la mirada sobre el col·lectiu de persones sèniors per combatre l’edatisme.

L’edatisme és una forma de discriminació basada en l'edat, manifestant-se en prejudicis, estereotips, o decisions injustes. I combatre l'edatisme és clau per a una societat més justa i respectuosa però també més avançada i competitiva. 

“Ens trobem amb una dualitat en el col·lectiu de persones grans”, explica Núria Sala, directora del projecte Grans. “Hi ha una part d’aquest col·lectiu que necessita ajuda i suport; però també hi ha una altra part molt activa, que és revolucionària, que té molt a dir, i la societat ha d’estar preparada per aprofitar el potencial d'aquestes persones, ja que la nostra mirada, la nostra manera de pensar o de parlar, i fins i tot la nostra legislació, no estan a l’alçada. El que busquem és abraçar la complexitat d’aquest col·lectiu”.

La llavor d’un projecte amb mirada global

El projecte arrenca des de la Fundació Sant Andreu Salut, però compta amb el suport personal i professional de reconegudes personalitats de l’àmbit social i cultural de Catalunya per aconseguir generar el major impacte possible, amb l’objectiu i la voluntat de créixer de forma global.

Les posteriors actuacions de Grans per combatre l’edatisme aniran adquirint diferents formats amb la voluntat de generar l’impacte més rellevant possible. Entre elles, un projecte pilot a les escoles i universitats (curs 2024-25) sobre com influir en el canvi de mirada mútua entre generacions. Grans treballa per desenvolupar un projecte d’intervencions intergeneracionals en el qual comptarà amb una fundació universitària i 3 escoles col·laboradores com a socis claus.

També treballa en una experiència immersiva de gran impacte emocional i comunicatiu per canviar la mirada sobre l’envelliment: l’exposició no només posa de manifest la pròpia mirada edatista (que cal reeducar) sinó que genera debat sobre diversos conceptes sobre l’envelliment i, fins i tot, qüestiona un dels principals fonaments de la vida: la mort. Un projecte que compta com a socis amb CitiLab, Som Experiències i OnionLab.

I per últim, està buscant fórmules per crear llegat dels principals aprenentatges que s'han anat adquirint durant la vida.