La cavalcada del canvi a Manresa s’estrena amb set carrosses i l’ambició d’iniciar una nova etapa

La direcció artística contractada remarca que ha primat la qualitat per sobre de la quantitat

A la plaça Major s’ha prescindit de l’adoració de l’infant Jesús pels tres reis

Assaig de la coreografia dels banderers que acompanyaran la cavalcada, dimecres,  a Bufalvent

Assaig de la coreografia dels banderers que acompanyaran la cavalcada, dimecres, a Bufalvent / Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Probablement, la de Manresa és una de les cavalcades que, a hores d'ara, generen més curiositat. Perquè serà diferent respecte al que ha estat fins ara, pel canvi de recorregut (començarà al Pont Vell) i perquè, el fet que els seus responsables hagin incidit en la idea que els tres reis siguin més astròlegs que mags per treure la pàtina religiosa a la festa, fins i tot ha estat tema de discussió al ple municipal. Avui divendres, a 1/4 de 7 de la tarda, Melcior, Gaspar i Baltasar entraran a Manresa pel Pont Vell i el misteri de com serà la nova cavalcada quedarà desvetllat. 

EL RECORREGUT DE LA CAVALCADA DE MANRESA

EL RECORREGUT DE LA CAVALCADA DE MANRESA / Equip d'Infografia

Per anar a veure el seguici, es recomana a la gent que a les 6 de la tarda estigui situada a la rotonda de Sant Marc, tenint en compte que els reis arribaran a 1/4 de 7 i que, al cap de quinze minuts, arrencarà el recorregut de tres quilòmetres, amb una durada prevista d’un parell d’hores fins a l’arribada a la plaça Major, a 1/4 de 9 del vespre. Allà, una altra diferència amb la cavalcada tradicional és que els Reis d’Orient no adoraran l’infant Jesús

Comptant les formacions que hi posaran música, el seguici inclourà més de 170 persones i, sense, 150. La Cobla Ciutat de Manresa obrirà la comitiva i els Tabalers de Xàdiga seran els encarregats de custodiar la Carbonera, la carrossa que anirà al darrere de tot, que és l’única -una altra diferència- que llençarà caramels. Fins a 500 quilos. Com ja es va dir, aquesta variació es fa, sobretot, per seguretat, atès que alguns seguidors de la cavalcada no guardaven les distàncies amb les rodes de les carrosses i en edicions anteriors s’havien generat moments de molta tensió amb l’organització. Insistint amb la idea de la seguretat, és la carrossa que portarà més acompanyants de totes.

Amenaça de pluja

Les previsions diuen que plourà, però a l’organització són optimistes, tot i que, per si calgués, diuen que estan preparant un pla B.

Núria Gómez Ribas (Sant Feliu de Guíxols, 1986) és una dels quatre responsables de la direcció artística de la cavalcada (i de l’arribada del Príncep Assuan), que han coordinat l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament. Gómez és llicenciada en Interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona i màster en Gestió Cultural a la UOC. Completa la seva formació teatral a l’Scuola Europea de San Miniato (Itàlia). Resideix a Balsareny (Bages). També en forma part Juli Bellot Jordan (Barcelona, 1984), format en teatre, dansa i cant en diverses escoles de Barcelona i, durant dos anys, amb una beca de Víctor Rodrigo. Actualment resideix a Manresa. Climent Ribera Riera (Navàs, 1993), format al Col·legi de Teatre de Barcelona i que completa la seva formació en cursos de dramatúrgia a l’obrador de la Sala Beckett amb Esteve Soler i Marc Artigau, que també resideix a Manresa. I la manresana Aina Torné Duocastella (1987), ballarina, coreògrafa i pedagoga. Obté el Grau en Pedagogia de la Dansa per l’Institut del Teatre de Barcelona, el Postgrau en Dansa Moviment Teràpia (DMT) per la UAB i estudia l’últim curs del màster en DMT en aquesta universitat. 

Enguany, el pressupost ha estat de 45.000 euros (20.500 més que l’any passat) comptant que s’ha professionalitzat amb la contractació de l’esmentada direcció artística. 

«Que no s’espantin»

Gómez ha manifestat que «estem una mica sorpresos de la interpretació que s’ha fet» dels canvis introduïts més lligats al tema religiós. «Quan vegis la cavalcada no veuràs res diferent. Que no s’espantin», demana. «És la cavalcada de sempre amb estètica nova». Quant al fet que es pugui veure molt petita, amb només set carrosses, remarca que «per a nosaltres ha primat la qualitat per sobre de la quantitat. L’hem reduït per anar a l’essència de la nostra proposta» que «al llarg dels anys s’anirà ampliant amb més figures i alguna carrossa més». Aquest any, apunta, «el que fem és marcar la línia estètica». Una línia que, per exemple, es notarà en les vestimentes dels reis com ja ho ha fet en la del Príncep Assuan, procedent d’una zona entre la Xina, el Japó i el sud-est asiàtic. La de Melcior estarà inspirada en Europa; la de Gaspar, en un lloc de l’Àsia entre Rússia i l’Índia, i la de Baltasar, en el continent africà.

A la plaça Major, les carrosses amb els Reis i, previsiblement, el Jaguar amb el Príncep Assuan, que hi va arribar dimarts a Manresa, marxaran cap a la Baixada del Pòpul pel lateral i ells els seus acompanyants passaran a peu per un passadís fet amb torxes fins a l’escenari.

Els Reis d’Orient també passaran per cinc barris de Manresa:

  • Al barri de la Font dels Capellans, a les 6 de la tarda, al Casal Civic, xocolatada per esperar els Reis, que arribaran a 2/4 de 7 i repartiran caramels i regals als infants.
  • A Vic-Remei, el Rei Ros repartirà regals als infants a partir de 2/4 de 8 del vespre al local dels Tirallongues.
  • Al Poble Nou, els Reis arribaran a les 8 del vespre al local de l’associació de veïns. 
  • Als Comtals, hi aniran Melcior i Gaspar a donar regals al local de l’ens veïnal, que donarà un detallet als socis. 
  • Els Reis Mags seran demà, a les 12 del migdia, a la plaça de la Democràcia (o als baixos del 9Casal, queda per veure) de la barriada Mion-Puigberenguer amb coca, vi bo i batuts. 

Subscriu-te per seguir llegint