Millorar el servei de Salut Mental, objectiu del nou projecte de mecenatge de la Fundació Althaia de Manresa

Un sopar solidari amb Nando Jubany que fusionarà cuina i emocions donarà el tret de sortida a la iniciativa

Presentació de la campanya de mecenatge de Salut Mental a Althaia

Presentació de la campanya de mecenatge de Salut Mental a Althaia / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Un sopar solidari que fusionarà cuina i emocions donarà el tret de sortida a un nou projecte de mecenatge de la Fundació Althaia de Manresa, que en aquesta ocasió se centrarà en la salut mental.

El sopar solidari en qüestió se celebrarà el 15 de març a la Torre Busquet. Elaborarà el menú el cuiner Nando Jubany i el seu equip. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Rotary Club Manresa-Bages que presideix, precisament, el cuiner bagenc Benvingut Aligué, amb la col·laboració d’Althaia. 

Amb el sopar es posarà en marxa el nou projecte de mecenatge de Salut Mental. La iniciativa s'ha presentat aquest divendres amb el mateix Aligué, la directora de Salut Mental d’Althaia, Àurea Autet; la directora de Comunicació i Mecenatge, Antònia Raich; la cap del servei d’adults, Txell Viladrich; la coordinadora de l'equip de psicologia, Yolanda Martínez; i el cap d’infermeria del servei, Roger Ibáñez.

Al sopar solidari es presentarà el llibre Cuinant les nostres emocions a foc lent que combina escrits de psicòlogues d’Althaia sobre les emocions i receptes de cuiners catalans de renom i amb estrelles Michelin. Aligué ha estat clau a l’hora de convèncer els restauradors per participar en aquest projecte, entre els quals Ferran Adrià o els germans Roca. Segons ell, la virtut de la iniciativa és que tindrà continuïtat. El sopar «és l’embrió d’una cosa més gran». Les inscripcions ja es poden fer a la pàgina web d’Althaia i a la del Rotary.

La salut mental, cosa de tots

Raich ha assegurat que per «prevenir, fomentar la salut mental i ajudar la gent que pateix algun trastorn, hem de ser-hi tots i en tots els àmbits. Un d’ells pot ser la cuina».

Per la seva part Martínez ha opinat que «l’alimentació és imprescindible per la supervivència, i les emocions també. Fins i tot les emocions difícils. Tenir cura de l’alimentació és una manera de tenir cura de la salut, tenir cura les emocions, regular les difícils i cultivar el benestar, també és una manera de vetllar per una bona salut».

Humanització

L’objectiu és aconseguir recursos per a la investigació, humanitzar els espais d’atenció als usuaris i posar en marxa programes i iniciatives que no són pròpiament tractaments clínics, però igual d’importants per a la recuperació d’aquelles persones amb problemes de salut mental i evitar possibles recaigudes. Seria el cas de projectes de suport en diferents àmbits: el lúdic, cultural, artístic, o esportiu. Són activitats que ajuden a «recuperar el projecte de vida dels pacients i poder formar part de la societat com qualsevol de nosaltres», va explicar Autet.

Segons la directora de Salut Mental d’Althaia, els darrers anys s’ha detectat un augment de problemes de salut mental, sobretot entre gent jove, i l’abordatge no tan sols ha de ser clínic o farmacològic, sinó «que el que necessitem és que els pacients recuperin el seu projecte vital».

Altres projectes de mecenatge

Althaia ha dut a terme diversos projectes de mecenatge els darrers anys que han fet possible tenir el nou hospital de dia d’Oncologia. També en té un en marxa a Pediatria, que hauria de culminar amb la renovació de dalt a baix de la planta d’atenció a infants i joves que hi ha a la part històrica de l'Hospital de Sant Joan de Déu, inclòs el servei de Neonatologia. La pandèmia va partir pel mig la campanya, però continua. També n’ha dut a terme en afeccions com els ictus i la covid.