La Balconada i Cal Gravat, primers barris de Manresa on s'implantarà el nou model de recollida d'escombraries

Els contenidors s'obriran amb una targeta que l'Ajuntament dispensarà a cada família

L'alcalde, Marc Aloy, obre un dels nous contenidors que es col·locaran a Manresa amb el canvi de model de recollida d'excombraries

L'alcalde, Marc Aloy, obre un dels nous contenidors que es col·locaran a Manresa amb el canvi de model de recollida d'excombraries / Mireia Arso

Jordi Morros

Jordi Morros

Després d’anys de parlar-ne, Manresa fa el clic. La setmana vinent es posa en marxa el procés per implantar el nou model de recollida de residus que es durà a terme amb el sistema de contenidors tancats. Es farà per fases i s’iniciarà als barris de La Balconada i Cal Gravat. A partir de dilluns ja s’instal·laran els nous contenidors.

Els de l’orgànica, el d’envasos i el de rebuig només es podran obrir amb una targeta que l’Ajuntament dispensarà a cada nucli familiar, amb la particularitat que el de rebuig només es podrà obrir un cop a la setmana. Els altres, cada dia i les vegades que faci falta, mentre que els de paper i vidre funcionaran com fins ara. L’objectiu és augmentar de forma significativa el reciclatge de residus.

MANRESA . NOU MODEL RECOLLIDA RESIDUS

Els contenidors de rebuig, orgànica i envasos, només es podran obrir amb una targeta / MIREIA ARSO

La posada en marxa del nou model implicarà un canvi de xip de tota la ciutat. «Necessitem el compromís de tots els veïns i veïnes perquè sigui un èxit», ha assegurat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, en la presentació del nou sistema. L’ha acompanyat el regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet; i el gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Xavier Bosch. «Tindrà un impacte molt gran perquè ens afecta a tots», ha afirmat.

Els primers, els veïns de La Balconada i Cal Gravat. A partir d’aquí, la resta de barris de la ciutat tot i que de moment no s’ha especificat data. S’espera a veure què passa amb la posada en marxa, que anirà acompanyada d’una intensa campanya informativa a cada punt on es vagi implantant, i també a nivell de ciutat amb el lema "Molt de Manresa". La voluntat del govern és que a finals d’any o a principis del vinent s’hagi estès a tota la ciutat.

Després de La Balconada i Cal Gravat s’aniran afegint, per aquest ordre, Sagrada Família, Font dels Capellans, Guix, Pujada Roja, Les Cots, carretera de Santpedor, Passeig, Mion-Puigberenguer, Miralpeix, Poble Nou, plaça Catalunya, Valldaura, Vic-Remei, Escodines i Barri Antic. En aquests dos últims la majoria de contenidors seran de càrrega posterior. Els darrers seran el Xup, Comtals i Sant Pau.

Campanya informativa

D’entrada els veïns de La Balconada i de Cal Gravat han començat a rebre aquesta mateixa setmana cartes personalitzades explicant com s’hauran de tirar a partir d’ara els residus i les escombraries. S’han programat dues sessions informatives per esvair dubtes. El dilluns 27 de maig a les 6 de la tarda a l’escola Serra i Hunter de La Balconada; i el dimarts 28 de maig a les 7 de la tarda a l’institut Cal Gravat.

A més a més, s’obriran punts informatius als locals de les dues associacions de veïns. És aquí on amb la carta personalitzada, on hi ha un QR, caldrà recollir la targeta que permet obrir els contenidors. Se’n dispensaran dues per cada llar. Prop de 3.000 entre els dos barris. També es lliurarà un cubell i dos paquets de bosses per recollir l’orgànica. Finalment, serà a partir del 10 de juny que els contenidors quedaran tancats i ja només es podran obrir amb la targeta en qüestió.

MANRESA . NOU MODEL RECOLLIDA RESIDUS

A més a més de targetes es repartian cubells i bosses d'escombraries / MIREIA ARSO

Més canvis. A partir del mateix dia 10 de juny, els camions de la recollida de residus i escombraries passaran de dia i no de nit com fins ara. A més a més, tots els contenidors s’agruparan per illes senceres amb totes les fraccions en un mateix punt per facilitar tirar els residus a cada lloc i poder augmentar el nivell de recollida selectiva.

Els contenidors

En total, entre La Balconada i cal Gravat es retiraran 106 contenidors vells i se’n posaran 115 de nous.

Tots són de càrrega lateral, de color gris i només canvia el color de la tapa en funció de la fracció. El d’envasos, que fins ara es tiraven per dalt, doblarà la capacitat de 1.700 a 3.000 litres. El d’orgànica, passa dels 440 d’ara als 2.000 litres. El de rebuig, serà de 3.000 litres, 200 menys que el d’ara perquè en teoria no ha de rebre tants residus, mentre que els de paper i vidre tenen la mateixa capacitat que els d'ara, però n’hi haurà més.

MANRESA . NOU MODEL RECOLLIDA RESIDUS

Els nous contenidors que aviat formaran part del paisatge urbà de Manresa / MIREIA ARSO

A la presentació del nou model, Aloy, ha assegurat que reciclar ha deixat de ser voluntari com fins ara. «Però no ens ho hem de mirar com una obligació, sinó com un repte. No demanem res més que una petita acció del dia a dia de separar els residus que generem i posar-los al contenidor que toca per poder tenir una ciutat més sostenible».

Per la seva part Huguet ha insistit que «posem molt fàcil reciclar tot allò que es pot reciclar. Qui ja ho fa, no notarà canvis».