Noves avaluacions funcionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral

Els professionals de la Clínica Sant Josep es traslladen als clubs que ho requereixen per fer proves funcionals i determinar estratègies que han de contribuir a un millor rendiment individual i col·lectiu

Proves durant l'entrenament

Proves durant l'entrenament / Clínica Sant Josep

Fer esport és beneficiós per la salut i començar a realitzar-ho des de ben petits és una garantia a l’hora de crear un estil de vida saludable des de la infantesa. El Centre de Medicina de l’Esport del CIMETIR (Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació) de la Clínica Sant Josep compta amb un equip multidisciplinari dedicat a la medicina esportiva i sent un centre referent en les revisions medicoesportives.

Ara, però, el CIMETIR fa un pas més enllà i dona la possibilitat de completar les revisions mèdiques esportives amb uns tests i proves d’avaluació funcional individualitzada que tenen lloc durant els entrenaments dels esportistes. Per fer-ho, els professionals de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral es desplacen juntament amb l’última tecnologia, concretament amb tres màquines de valoració funcional, per obtenir dades d’anàlisi en temps real de la força, l’equilibri i el moviment, i així aportar encara més informació de valor.

L’objectiu d’analitzar els esportistes al seu lloc d’entrenament és que els preparadors físics o entrenadors tinguin dades objectives i fiables, tant quantitatives com qualitatives, de l’estat actual dels seus atletes, conèixer els seus punts febles i poder treballar i entrenar amb pautes personalitzades.

La comunicació entre els professionals de la unitat de Readaptació Esportiva Integral i els preparadors físics és clau. Aquestes proves funcionals permeten detectar qualsevol dèficit o mancança que podria derivar en una molèstia o una lesió. Com detalla Juanjo Brau, cap de fisioteràpia i readaptació de la unitat, “els valors que s’extreuen d’aquesta anàlisi ajuden els clubs a optimitzar l’entrenament i saber on s’han d’enfocar, tant en l’àmbit individual com col·lectiu”.

Diversos clubs com el BAXI Manresa, el FC Fruitosenc o el Club Esportiu Moià ja s’han posat en mans del l’equip de la unitat per conèixer l’estat de salut dels jugadors dels primers equips. Això ha permès obtenir dades dels jugadors per valorar, de manera molt fiable i precisa, la seva força, el moviment i el seu equilibri en una àmplia varietat d’exercicis i salts.

Aquests tests i proves funcionals, que ja s’han fet durant la pretemporada, han ajudat a completar les proves d’esforç i rendiment del Centre de Medicina de l’Esport del CIMETIR.

Com detalla Brau, aquestes proves “ens proporcionen encara més informació per saber si aquell esportista està en unes condicions òptimes o té mancances a corregir per acomplir l’activitat física concreta”. Tot i que una valoració funcional esportiva no pot garantir un risc zero, sí que està comprovat que les exploracions que es realitzen són suficients per detectar la majoria de problemes mèdics que poden posar en risc la salut de l’esportista.

Aquestes avaluacions són obertes a qualsevol club esportiu i/o esportista que vulgui completar el seu estudi de salut. L’única recomanació prèvia és que, per duu terme aquestes proves tan exigents, l’esportista hagi pogut descansar per no alterar paràmetres.

Aquesta mateixa recomanació també serveix per a tots aquells esportistes que han de passar una revisió esportiva al CIMETIR, atès que totes elles inclouen una valoració de la història clínica i esportiva, un estudi antropomètric i diverses proves útils.

L’avaluació funcional esportiva durant l’entrenament no només és una eina de prevenció, sinó que també ajuda a millorar el rendiment.