Quins són els beneficis de la prejubilació

Ara toca gaudir del teu benestar

Pacta una bona prejubilació, valora els pros i els contres

Jubilació i prejubilació

Jubilació i prejubilació / Getty Images

Eva Remolina / AMIC

La prejubilació és un terme que s'utilitza per a referir-se a un acord entre un ocupador i un empleat, en el qual l'empleat es retira anticipadament del seu lloc de treball abans d'aconseguir l'edat legal de jubilació. La prejubilació generalment implica que l'empleat rebi algun tipus de compensació econòmica o beneficis addicionals a canvi del seu retir anticipat. 

La prejubilació pot ser una opció atractiva tant per als empleats com per als ocupadors. Per als empleats, els permet deixar de treballar abans de l'edat oficial de jubilació i gaudir de temps lliure addicional. També poden rebre una compensació econòmica que els ajudi a assegurar el seu futur financer. Per als ocupadors, la prejubilació pot ser una manera de reduir costos laborals, reestructurar l'empresa o facilitar l'entrada de noves generacions d'empleats.

Aquests són alguns dels molts beneficis que comporta la prejubilació:

  • Descans anticipat: La prejubilació permet a les persones deixar de treballar abans d'aconseguir l'edat de jubilació oficial. Això brinda l'oportunitat de gaudir de més temps lliure per a dedicar-ho a activitats que siguin del seu interès, com a entreteniments, viatges, temps amb la família, entre altres, quan s'és més jove.
  • Reducció de l'estrès laboral: Moltes persones experimenten alts nivells d'estrès en els seus treballs, i la prejubilació pot oferir un alleujament significatiu sobre aquest tema. En deixar de treballar abans, es poden evitar situacions estressants, demandes laborals intenses i pressions associades amb l'ocupació.
  • Millora de la qualitat de vida: La prejubilació pot permetre una millora en la qualitat de vida en brindar més temps per a l'autocura, activitats recreatives i mantenir un estil de vida més saludable. Això inclou la possibilitat de realitzar exercici regularment, descansar adequadament i tenir una alimentació més equilibrada.
Jubilació

Jubilació

  • Oportunitat per a emprendre nous projectes: En tenir més temps lliure i menys responsabilitats laborals, la prejubilació pot ser un moment propici per a emprendre nous projectes. Això podria incloure l'exploració d'interessos i passions que no es van poder desenvolupar durant la vida laboral activa, com participar en activitats voluntàries o buscar noves oportunitats educatives.
  • Flexibilitat en el temps i estil de vida: La prejubilació ofereix la possibilitat de tenir un major control sobre el temps i l'estil de vida. Es pot evitar la rutina diària de treball, els horaris fixos i les obligacions laborals, la qual cosa brinda una major flexibilitat per a realitzar activitats a gust propi i gaudir d'una vida més equilibrada.

És important tenir en compte que els detalls i condicions de la prejubilació poden variar segons el país, l'empresa i les circumstàncies individuals. Alguns països poden tenir regulacions específiques sobre la prejubilació, incloent-hi requisits d'edat i beneficis associats. Per tant, si estàs considerant la prejubilació, és recomanable informar-te sobre les lleis i regulacions aplicables en el teu lloc de residència i consultar amb un assessor financer o laboral per a obtenir orientació específica a la teva situació.